Netanyahu potvrdio da je Izrael službeno ušao u rat

Netanyahu potvrdio da je Izrael službeno ušao u rat

TEL AVIV/TEHERAN – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas, nakon raketnih napada Hamasa i infiltracije njegovih pripadnika, da je Izrael u ratu.

“Građani Izraela, mi smo u ratu… I mi ćemo pobijediti”, rekao je Netanyahu u prvoj izjavi nakon napada Hamasa, prenosi The Times of Israel.

Erdogan poziva na suzdržanost dok zapadni čelnici izražavaju podršku Izraelu. Za sada nema zabilježenih reakcija iz Rusije. Viktor Orban podržao je Izrael u svom tvitu.

“Neprijatelj će platiti cijenu kao nikada do sada”, dodao je premijer Izraela. Najavio je da je dao upute da se naselja očiste “od terorista koji su se u njih infiltrirali”. Netanyahu je rekao da je istovremeno naredio veliku mobilizaciju rezervnih snaga.

“Times of Israel” navodi da je do sada u napadima ubijeno šestero ljudi, a ranjeno gotovo 300, te da su tisuće raketa pale na središnji i južni dio Izraela, a pripadnici Hamasa prodrli su u brojne gradove na jugu zemlje, prenosi Tanjug.

Iran pozdravlja borbu Palestinaca 

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe Rahim Safavi rekao je da Iran podržava operaciju Oluja Al-Aksa koju je pokrenuo Hamas i da će stajati rame uz rame s palestinskim borcima do “konačnog oslobođenja Palestine i njenog glavnog svetišta, Jeruzalema”.

“Mi podržavamo tu operaciju.” “Stajat ćemo rame uz rame do potpunog oslobođenja Palestine i Jeruzalema, kao što veliki mučenici poput Qassema Suleimanija stoje iza njih”, rekao je.

Istovremeno, Safavi je izrazio uvjerenje da operaciju podržava Front otpora.

Podsjetimo, centar i jug Izraela su pod žestokom raketnom paljbom iz Gaze, a vjeruje se da su ubijene najmanje 22 osobe, a najmanje 300 ih je ranjeno. Izraelska vojska objavila je da je pokrenula protuterorističku operaciju u Pojasu Gaze pod nazivom “Željezni mačevi”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp