Švedska koristi migrantsko nasilje kako bi na svakom koraku instalirala nadzorne kamere za prepoznavanje lica

Švedska koristi migrantsko nasilje kako bi na svakom koraku instalirala nadzorne kamere za prepoznavanje lica

Švedska vlada žuri pripremiti javnost za proširenu policijsku upotrebu biometrijskih sustava, uključujući one koji nadziru promet s postolja i dronove.


Nasilje bandi koje uključuje vatreno oružje i eksplozive natjeralo je vladu i krajnje desničarsku konzervativnu stranku da ispitaju predloženu promjenu nadzora u brzoj istrazi, prema lokalnim izvješćima.


Nacionalni ministar pravosuđa ovaj je tjedan rekao da će istraga biti dovršena upola kraće od uobičajenog vremena za takvo tijelo. Nalaz bi mogao biti objavljen do proljeća. Državni upiti općenito se koriste kako bi se zataškala tema ili kako bi se javnosti pokazalo da je akcija dobro promišljena. Ovo drugo vjerojatnije je u ovom slučaju.


Konzervativne i desno orijentirane stranke, uključujući umjerene, demokršćanske i liberale, rade zajedno na jačanju biometrijskog nadzora, navodi novinska kuća Euractiv. Vrsta odobrenog prepoznavanja lica nije specificirana u izvješću, ali čini se da spominjanje dronova i prometnih kamera ukazuje na namjeru da se koristi prepoznavanje lica uživo, a ne samo retrospektivno.


Sudionici istrage razmotrit će opcije uključujući četverostruko povećanje broja kamera koje policija može koristiti u Švedskoj, navodi novinska publikacija The Local. To bi povezalo 2500 novih i postojećih leća s policijskim algoritmima za prepoznavanje lica do prosinca 2023., 900 više nego što je prije bilo planirano. Istim skupom mjera također bi se uspostavila osnova za korištenje automatiziranog prepoznavanja registarskih pločica (ANPR ili LPR za “prepoznavanje registarskih pločica”) od strane policije.


Euractiv izvještava da bi se dronovi i cestovne kamere kojima upravlja švedska Uprava za promet mogli pridružiti neselektivnoj mreži.


Predstavnici vlade u veljači su ovu liniju gurali Europskoj uniji, a javno su razmišljali o toj ideji najmanje od 2019.


Početkom ovog mjeseca policija je dobila daleko šire ovlasti za nadzor. Sve do ovog mjeseca, Säpo, služba nacionalne sigurnosti, imala je većinu ovlasti za nadzor javnosti. Sada policija može prisluškivati ​​i koristiti druge biometrijske identifikatore za sprječavanje zločina bandi, uključujući bombaške napade, ubojstva, otmice i distribuciju droge.

Također, nadzor se može narediti određenim osobama, a ne samo određenim područjima, navodi The Local.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp