Ulagači povlače sve više novca iz “zelenih” ulaganja jer su jednostavno neisplativa

Ulagači povlače sve više novca iz “zelenih” ulaganja jer su jednostavno neisplativa

Takozvane “zelene” investicije postaju sve nezanimljivije investitorima. Povlače sve više novca. Zašto? Jer ni porezne olakšice i subvencije ne donose konkurentnu dobit. “Dekarbonizacija” gospodarstva koju guraju globalističke elite se zaustavlja.

Na primjer, iako američka vlada i europske vlade promiču takozvana “zelena” ulaganja s poreznim olakšicama i financijskim poticajima, ona se jednostavno ne isplate. Investitori to sada sve više primjećuju – čak i globalistički investicijski divovi poput BlackRocka ili State Streeta. Jer u ovom poslu računa se samo ostvareni povrat, a ne difuzna “čista savjest”. Energetski portal oilprice.com javlja :

“U lipnju ove godine bilo je prijavljenih 656 održivih fondova u SAD-u, manje nego prethodnih godina, jer je iznos novca povučen za ESG u prvoj polovici 2023. bio veći nego prethodne tri godine zajedno. 

U početku je bilo mnogo pompe oko održivih ili ESG fondova 2020. i 2021., nakon snažnog pritiska vlada i međunarodne zajednice na ideju o globalnoj zelenoj tranziciji. Upravitelji fondova brzo su označili mnoge svoje fondove kao održive i pokrenuli nove fondove. Ali nakon dvije ili tri godine velikih ulaganja, mnogi su razočarani lošim prinosima.”


Situacija sada postaje još teža, što pokazuju primjeri iz Velike Britanije i SAD-a. Novi projekti vjetroelektrana su na čekanju zbog vrtoglavog skoka cijena materijala i rada, kao i problema s opskrbnim lancima. Ali to također znači da je još manje novca dostupno za te navodno “zelene” investicije. Jednostavno se trenutno ne isplati ulagati u takve “održive” projekte.

Problem u cijeloj stvari je taj što navodno “zelene” ili “održive” tehnologije jednostavno nisu konkurentne. Bez financijske potpore vlada (tj. unakrsnog financiranja od poreznih obveznika, uključujući kroz umjetno povećanje cijena fosilnih energija putem CO2 i poreza na energiju), bilanca u smislu ulaganja vjerojatno bi bila još gora. Propadaju li planovi globalista zbog financijske realnosti?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp