Nova sabotaža taman pred sezonu grijanja: Oštećen finsko-estonski plinovod

Nova sabotaža taman pred sezonu grijanja: Oštećen finsko-estonski plinovod

Prije nekoliko dana morali su biti prekinuti radovi na plinovodu između Finske i Estonije. Razlog: očito curenje. Prema finskoj vladi, plinovod je namjerno oštećen. Ali tko ima koristi od toga?

Europljani ne mogu sami zadovoljiti svoje potrebe za energijom zbog nedostatka prirodnih resursa. Uvoz – posebice nafte, plina i ugljena – stoga je neizbježan. U svakom slučaju, eskalacija u Ukrajini i namjerno dizanje u zrak dvaju plinovoda Nordstream osigurali su da opcija kupnje ruskog prirodnog plina zapravo više ne postoji. Umjesto toga, uglavnom američki tankeri za tekući plin plove preko “Velike bare” i opskrbljuju Europljane znatno skupljim LNG-om. Ruska energetska ovisnost zamijenjena je ovisnošću Sjedinjenih Država.

Ali sada, prije nekoliko dana, dogodio se još jedan incident u Baltičkom moru. Još jednom je plinovod bio meta očito namjerne sabotaže i još jednom Rusiju žele učiniti krivcem. Ovaj put pogođen je plinovod između Finske i Estonije, koji je namijenjen osiguravanju energetske sigurnosti u regiji. Nakon zatvaranja plinovoda od strane operatera, Finska u potpunosti ovisi o opskrbi LNG-om preko vlastitih terminala, dok se Estonija može nastaviti opskrbljivati ​​preko vodova iz Latvije.

Incident je izazvao ponovno povećanje cijena na europskom tržištu prirodnog plina, iako su ležišta relativno puna za ovo doba godine. To je, između ostalog, zbog stalnih isporuka ukapljenog prirodnog plina iz Sjedinjenih Država, koje su se više nego udvostručile od 2021. godine . Budući da je dotok prirodnog plina iz Rusije u Europu (osim u Mađarsku i Srbiju) uvelike zaustavljen, ovaj najnoviji razvoj događaja vjerojatno neće koristiti Rusima, već Amerikancima. Više cijene osiguravaju i veći profit. Čini se da se Finskoj trenutačno ulazak u NATO ne isplati previše.

Postavlja se pitanje tko zapravo stoji iza toga. Čin osvete Moskve za sabotažu plinovoda Nordstream bio bi sasvim zamisliv, ali to bi prije svega išlo na ruku Amerikancima. Njihove tvrtke zbog toga zarađuju znatno više novca. Iako je plinovod relativno važan za Fince, on ne ugrožava ozbiljno opskrbu zemlje plinom. Barem terminala za ukapljeni plin ima dovoljno da bi nordijska zemlja bez problema prebrodila zimu. To barem nisu ruski plinovodi poput Nordstreama. Moskva nema što dobiti, a ima puno za izgubiti, pogotovo jer bi takav napad mogao pokrenuti i NATO savez. Cui Bono? Tko ima koristi od svega toga, nije teško za zaključiti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp