Povijesna misija: Zajednička američko-izraelska operacija spašavanja 150 taoca – Delta Force, Seal Team 6 i Shayetet 13 ulaze u srce Gaze

Povijesna misija: Zajednička američko-izraelska operacija spašavanja 150 taoca – Delta Force, Seal Team 6 i Shayetet 13 ulaze u srce Gaze

Izrael i SAD pokušat će osloboditi oko 150 taoca koje Hamas drži zatočene u tunelima u Pojasu Gaze. Ovo je visokorizična, povijesna misija.

Očekuje se da će operacija započeti nakon što izraelski Glavni stožer, koji je posebno osnovan za tu svrhu, utvrdi točnu lokaciju taoca.

U tu svrhu, američki timovi za specijalne operacije i obavještajni agenti stigli su u Izrael kao savjetnici kako bi pomogli izraelskim snagama u spašavanju talaoca u Gazi nakon što počne kopnena invazija.

Neslužbeni izvori kažu da će u operaciji sudjelovati elitne američke snage.

Amerikanci slikaju Grčku i kažu da su “američke snage za specijalne operacije stavljene u pripravnost u obližnjoj europskoj zemlji (postrojba JSOC)” kako bi dodatno pomogle ako bude potrebno.

Prethodno je objavljeno da je grčka mornarica navodno stavljena u stanje pojačane pripravnosti s fregatom Psara koja je raspoređena s NATO-ovom Stalnom pomorskom skupinom 2 u istočnom Sredozemlju za operacije uz nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford.

U Gazi će biti akcija spašavanja taoca!

SAD je poslao stručnjake za spašavanje taoca da savjetuju izraelske snage o spašavanju 150 taoca – uključujući moguće neke Amerikance – koje je oteo Hamas tijekom krvavog napada u južnom Izraelu.

Točnije, SAD šalje stručnjake za spašavanje taoca u Izrael i raspoređuje tim za specijalne operacije “Door Kickers”.

U međuvremenu, američke snage za specijalne operacije stavljene su u stanje visoke pripravnosti u obližnjoj europskoj zemlji, prema dvojici visokih dužnosnika američke vojske koji su govorili pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivih pitanja nacionalne sigurnosti.

Izvori su te trupe opisali kao “razbijače vrata” koji bi mogli sami izvesti operaciju spašavanja ako im se to naredi.

Službeno, američke snage neće pomoći Izraelu u kopnenoj operaciji, rekli su izvori. Neslužbeno, Amerikanci grozničavo rade na sudjelovanju u zajedničkoj operaciji.

SAD je rasporedio članove obavještajne zajednice kao i snage za specijalne operacije iz Središnjeg zapovjedništva SAD-a i Zapovjedništva za specijalne operacije u Izraelu da savjetuju i pomognu u obavještajnim operacijama, rekli su izvori za The Messenger.

Ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u utorak da SAD ima “ljude na terenu” koji pomažu izraelskim vlastima “obavještajnim podacima i planiranjem” za moguće operacije spašavanja taoca.

Austin, koji je putovao u Bruxelles s gen. Charles Brown, načelnik američkog stožera, prije sastanka s Ukrajinskom kontakt grupom za obranu, rekao je da Pentagon ima “tim za vezu” u Izraelu koji radi s izraelskim specijalnim operacijama.

Austin je također rekao da bi SAD mogao “brzo rasporediti druga sredstva u regiji”.

Bijela kuća je priopćila da je 11 Amerikanaca ubijeno u Izraelu, a nekoliko ih se vodi kao nestali.

Dužnosnici nisu potvrdili da među taocima ima Amerikanaca, no u utorak su članovi četiriju američkih obitelji izjavili kako vjeruju da su njihovi najmiliji oteti u Pojasu Gaze koji kontrolira Hamas.

Hamas je u ponedjeljak zaprijetio da će pogubiti taoce u znak odmazde za izraelske zračne napade u Pojasu Gaze.

Američki obrambeni dužnosnici opisali su napad, u kojem su naoružane osobe gađale civile i otele starije žene i malu djecu, kao “zvjerstvo na razini ISIS-a”.

Delta Force i Seal tim 6

Iako dužnosnici nisu rekli koja je vrsta postrojbi za specijalne operacije stavljena u pripravnost, rekli su da je vojna postrojba potpala pod Združeno zapovjedništvo za specijalne operacije.

Dvije glavne protuterorističke postrojbe pod Zapovjedništvom združenih specijalnih operacija koje su u povijesti spašavale taoce diljem svijeta su Delta snage vojske, službeno poznate kao 1. operativni odred specijalnih snaga-Delta, i mornarički SEAL tim šest (Naval Special Warfare Development Group).

Elitne snage Shayeteta 13 vjerojatno će djelovati na izraelskoj strani.

Osim toga, SAD je počeo isporučivati ​​streljivo i protuzračnu obranu Izraelu.

Nosač zrakoplova klase Nimitz USS Gerald R. Ford (CVN-78) i pet krstarica i razarača s navođenim raketama stigli su u utorak ispred obale Izraela u istočnom Sredozemlju, rekli su izvori za The Messenger.

“Dolazak ovih vrlo sposobnih snaga u regiju šalje snažan signal odvraćanja ako neprijatelj Izraela razmisli o pokušaju iskorištavanja ove situacije,” rekao je general Michael “Eric” Kurila, koji nadgleda Središnje zapovjedništvo SAD-a.

Ministar obrane Austin rekao je u priopćenju u nedjelju da će skupina nosača zrakoplova biti proširena kako bi uključila lovce američkih zračnih snaga “kako bi se poboljšala regionalna nastojanja odvraćanja”.

Dužnosnici obrane rekli su da bi raspoređivanje borbene skupine USS Gerald R. Ford u regiji odvratilo bilo koju zemlju ili skupinu poput Irana ili Hezbollaha od iskorištavanja sukoba.

Visoki dužnosnik obrane rekao je u ponedjeljak da borbena skupina može “obavljati cijeli niz misija, od prikupljanja obavještajnih podataka i pomorske dominacije do dugometnih napada, kako bi se osiguralo da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na nepredviđene situacije i kako bi se smanjio rizik od šireg napada i sukoba koji bi ugrozio stabilnost u regiji.”

Pentagon je rekao da je u kontaktu s američkom obrambenom industrijom kako bi ubrzao čekanje izraelskih narudžbi za vojnu opremu u regiji, te također procjenjuje koje bi streljivo iz američkih zaliha moglo biti isporučeno Izraelu.

“Sve ovo je jasan dokaz na djelu, a ne samo na riječima, potpore SAD-a obrani Izraela i služi kao poruka odvraćanja Iranu, libanonskom Hezbollahu i svim drugim opunomoćenicima u regiji koji bi mogli iskoristiti trenutnu situaciju za eskalaciju sukoba. Ovi protivnici trebali bi dvaput razmisliti”, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik obrane.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp