Egipat je imao informacije o napadu Hamasa i obavijestio Izrael na vrijeme koji je sve to samo odšutio

Egipat je imao informacije o napadu Hamasa i obavijestio Izrael na vrijeme koji je sve to samo odšutio

Sve veća pitanja o velikom neuspjehu izraelskih obavještajnih službi da predvide i pripreme se za iznenadni napad Hamasa pojačana su u ponedjeljak kada je dužnosnik egipatske obavještajne službe rekao da je Jeruzalem ignorirao ponovljena upozorenja da teroristička skupina sa sjedištem u Gazi planira “nešto veliko” – što uključuje očigledan izravni brifing kairskog ministra obavještajne službe premijeru.

Egipatski dužnosnik rekao je da je Egipat, koji često služi kao posrednik između Izraela i Hamasa, u više navrata razgovarao s Izraelcima o “nečemu velikom”, ne navodeći detalje.

Rekao je da su izraelski dužnosnici usredotočeni na Zapadnu obalu i da umanjuju prijetnju iz Gaze. Vladu premijera Benjamina Netanyahua čine pristaše doseljenika sa Zapadne obale, koji su zahtijevali sigurnosne mjere u zemlji suočeni s rastućom plimom nasilja u posljednjih 18 mjeseci.

“Upozoravali smo ih da dolazi eksplozija situacije, i to vrlo brzo, i bit će velika. Međutim, podcijenili su takva upozorenja”, rekao je dužnosnik za Associated Press, govoreći pod uvjetom anonimnosti jer nije bio ovlašten razgovarati s medijima o sadržaju osjetljivih obavještajnih razgovora.

Netanjahu je negirao da je primio bilo kakvo upozorenje unapred, rekavši tokom obraćanja naciji u ponedeljak uveče, da je ta priča „lažna vest“.

“Iz Egipta nije stigla nikakva rana poruka, a premijer nije razgovarao niti se sastao s šefom obavještajne službe od formiranja vlade – bilo neizravno ili izravno”, rekao je njegov ured u priopćenju ranije tog dana.

U jednom od gore navedenih upozorenja, egipatski ministar obavještajne službe general Abbas Kamel osobno je nazvao Netanyahua samo 10 dana prije masovnog napada, rekavši da će ljudi u Gazi vjerojatno učiniti “nešto užasno”.

Neimenovani egipatski dužnosnici rekli su da su šokirani Netanyahuovom ravnodušnošću prema vijestima i rekli su da je premijer rekao ministru da je vojska “utonula” u nevolje na Zapadnoj obali.

Međutim, Izrael nije samo navodno ignorirao jasna upozorenja svojih saveznika.

Za Palestince u Gazi, oči Izraela nikada nisu daleko. Nadzorne letjelice neprestano zuje nebom. Vrlo osigurana granica puna je sigurnosnih kamera i vojnika na straži. Obavještajne agencije rade na izvorima i cyber sposobnostima za izvlačenje informacija.

Međutim, izgledalo je da su „oči“ Izraela bile zatvorene uoči iznenadnog napada Hamasa, koja je probila izraelske granične barijere, i poslala stotine boraca u Izrael, da izvedu napad u kojem je ubijeno preko 700 i ranjeno 2.000 ljudi.

“Ovo je veliki neuspjeh”, rekao je Yakov Amidror, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Benjamina Netanyahua. “Ova operacija zapravo dokazuje da obavještajne sposobnosti u Gazi nisu bile dobre.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp