Kongresmen Ron Paul poručio da su Izrael i SAD stvorili Hamas kao protutežu Yasseru Arafatu

Kongresmen Ron Paul poručio da su Izrael i SAD stvorili Hamas kao protutežu Yasseru Arafatu

Američki kongresmen Ron Paul poručio je da su Izrael i SAD zajedničkim snagama stvorili Hamas kao protutežu Yasseru Arafatu.

Prvo neizravno i izravno pomažemo Izraelu da uspostavi Hamas, zatim se održavaju izbori i Hamas postaje vođa, zbog čega ih moramo ubiti.

Kao kad smo bili saveznici s Osamom bin Ladenom, rekao je američki kongresmen

Većina nas zna za Hamas desetljećima. Općenito se smatraju radikalnom muslimanskom terorističkom skupinom posvećenom uništenju Izraela. Hamas je na službenim popisima terorističkih organizacija i SAD-a i EU-a. 

Ono što je uglavnom nepoznato jest da Hamas svoje postojanje duguje Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama. Ta su dva saveznika odigrala značajnu ulogu u oblikovanju i stvaranju ove terorističke skupine. U 1970-ima su SAD i Izrael uzeli skupinu palestinskih islamista i pretvorili ih u jednu od najozloglašenijih i najsmrtonosnijih terorističkih organizacija u povijesti.

Kako Intercept piše:

Ovo nije teorija zavjere. Slušajte bivše izraelske dužnosnike, poput generala Yitzhaka Segeva, izraelskog vojnog guvernera Gaze 1980-ih. U mirovini, Segev je rekao novinaru New York Timesa da je pomogao financirati palestinski islamistički pokret kao “protutežu” sekularistima i ljevičarima iz Palestinske oslobodilačke organizacije i stranke Fatah, koju je vodio Yasser Arafat (koga je sam Hamas nazvao “kreaturom Izrael”).

“Izraelska vlada mi je dala proračun”, priznao je umirovljeni general, “a vojna vlada daje džamijama.”

“Hamas je, na moj užas, tvorevina Izraela”, rekao je Avner Cohen, bivši izraelski službenik za vjerska pitanja koji je radio u Pojasu Gaze više od dva desetljeća, za Wall Street Journal 2009. godine. Sredinom 1980-ih, Cohen je čak napisao službeno izvješće svojim nadređenima upozoravajući ih da se ne igraju “zavadi pa vladaj” podupirući palestinske islamiste protiv palestinskih sekularista. “Predlažem da usmjerimo naše napore na uništavanje ovog čudovišta prije nego što nas stvarnost udari u lice.”

Nisu ga poslušali. Rezultat je bio Hamas. Dakle: prvo, Izraelci su pomogli u stvaranju militantne linije palestinskog političkog islama, u obliku Hamasa i njegovog prethodnika, Muslimanskog bratstva; tada su Izraelci promijenili metodu, pokušavajući ga uništiti bombardiranjem, opsadom i blokadom.

I premda se to već odavno zna, nitko nije objasnio situaciju kao svojedobno Ron Paul. Otkrio je kako su Sjedinjene Države i Izrael odigrali ulogu u stvaranju Hamasa kao protuteže Yasseru Arafatu, palestinskom političkom vođi i predsjedniku Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Ono što se događa na Bliskom istoku, posebno sada u Gazi, imamo određenu moralnu odgovornost prema objema stranama, jer pružamo pomoć i financiramo i Arape i Izrael. Svakako imamo moralnu odgovornost, posebno danas, kada se američko oružje koristi da se ubije toliki Palestinac, i, u biti, za to se koristi američki novac.

Ali postoji i politička odgovornost, koju mislim da previđamo, jer prečesto dolazi do negativnih reakcija na naše intervencije u područjima u koja se ne bismo trebali miješati. Ako pogledate povijest, Hamas je osnovao Izrael, koji je želio da Hamas bude protuteža Jaseru Arafatu. Postavili smo se u stilu “tada je bila bolja situacija, poslužilo je svrsi”… Nismo htjeli da Hamas radi to što radi.

I onda mi Amerikanci kažemo da imamo tako dobar sustav, da ćemo ga nametnuti svijetu. Napast ćemo Irak i učiti ljude kako da budu demokrati… Želimo slobodne izbore… I potaknuti Palestince da održe slobodne izbore. I održali su slobodne izbore i izabrali Hamas.

Dakle, prvo posredno i izravno pomozimo Izraelu da osnuje Hamas i postavi ga na noge, zatim se održavaju izbori i Hamas postaje vođa, zbog čega ih moramo ubiti. Znaš, to jednostavno nema smisla.

Tijekom osamdesetih bili smo saveznici s Osamom bin Ladenom. Natjecali smo se sa Sovjetima. Onda je naša CIA mislila da bi bilo dobro da radikaliziramo muslimanski svijet. Dakle, mi financiramo medrese za radikalizaciju muslimana, kako bismo konkurirali Sovjetima…”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp