Od Hollywooda do Manhattana

Od Hollywooda do Manhattana

Film je doživio petminutne ovacije…, nakon premijere stajaće ovacije od sedam minuta…, dosad najduže stajaće ovacije od sedamnaest minuta… I tako dalje. U troiposatnom filmu nema mjesta za dosadu… traje punih 188 minuta i prepun je specijalnih efekata;  fascinantne maske, kostimi … S budžetom od dvjesto  milijuna dolara  film je zaradio nevjerojatnih tristo milijuna dolara, zarada nadmašila očekivanja. Glavni protagonisti su prošli crvenim tepihom u kreacijama najpoznatijih imena; stajling, frizure, trepavice, zubi,  botoks.

Sedma umjetnost zadnjih se godina dakle nerijetko mjeri mjerljivim: minutama ovacija, dužinom filma, budžetom, modnim kreacijama koje prezentiraju nominirani sretnici.

Govori se dakako i o sadržaju, no ono što ima prednost u najavi, svakako nije dubina nego “omotač”.

U ukupnoj ponudi tek rijetko zablistaju talenti koji nas prodrmaju i ostave da preispitujemo svjetonazor, pogled na vlastiti život i svijet. Inflacija nepotrebnih filmova uvlači nas u potrošene teme, umorstva, horore, patetične ljubavne jade, besmislene jeftine komedije (nije to Jacques Tati) ili apsurdnu znanstvenu fantastiku (nije to Asimov). 

Naravno, svake godine osvane i poneki važan, impresivan uradak trajne vrijednosti, no ipak se danas vrlo teško probije nešto, uza što ne idu kokice i besplatni napitak, a to je onda doista veliko djelo za malu recepciju. Tako je na primjer prije nekoliko godina gotovo bešumno prošao Skriveni život  Terrencea Malicka, remek-djelo uz koje čovjek protrne od ljepote i od užasa, preispitujući vlastitu savjest i vlastitu hrabrost.  Ti veliki filmovi nemaju brojnu publiku, ali ionako galopiramo u smjeru totalnih neznanja, što suvremenom dobu i novim carevima itekako odgovara.

No na margini pompoznih događanja i proučavanja manje ili više relevantnih filmova, vrti se jedan slabo poznat, a važan festival kratkog filma – Manhattan Short Film Festival. Već više od dvadeset godina svake jeseni, nekako u isto vrijeme, zadnjeg vikenda u rujnu,  deset bisera kratkog filma prikazuje se istovremeno u petstotinjak kina diljem svijeta. Publika bira najbolji film i najboljeg glumca, a odabrani ulaze i u utrku za Oskara. Vrlo demokratičan izbor, no ono što je važnije, angažman je festivalske ekipe i svih onih koji stvaraju te male velike filmove. Teme kojima se bave zadiru u sve sfere života, a svaki od njih budi nas na svoj način. Poput kratke priče (priče genijalne Flannery O’Connor snažnije su i ubojitije od čitavih tomova nekih velikih romana) i kratki film bez puno raspredanja ulazi u srž i šalje jezgrovitu poruku.

Te zgusnute kratke filmske priče,  uglavnom nepoznatih režisera i glumaca, vrlo su angažirane i nastoje otvoriti nam oči. Katkad su komične, katkad tragikomične, apsurdne, napete, dirljive, sve se bave različitim ljudskim sudbinama, situacijama u društvima najrazličitijih dijelova svijeta.

Nikad ni Manhattan short ni njegovi filmovi neće imati razinu ni glamur ovih koji nas visokobudžetno napadaju, ali angažman i nastojanje  da se umjetnost vrati korijenima  nemjerljivi su.  

U Hrvatskoj se već više od deset godina prikazuju zadnjeg vikenda u rujnu u riječkom Art-kinu. Tijekom festivala, prije prikazivanja filmova, publici se video vezom obrati sam osnivač i direktor Nicholas Mason, a i većina autora filmova. Manhattan Short  zanimljiva je i iznimno vrijedna kulturna pojava i velika je šteta da za tako kvalitetan program nema više mjesta ili termina u javnom kulturnom prostoru.

Prije tjedan dana proglašeni su i ovogodišnji pobjednici:The Stupid Boy kao film, a Aleks Mikic kao glumac, mada i srebrna medalja koja je pripala australskom Voice  Activated u kojem Mikic glumi, ima težinu zlatne. 

Nema glamura ni stajaćih ovacija, ali možda je o tome najbolje ispričana priča upravo u jednom od festivalskih filmova, u ruskom kratkom filmu Bravoman iz 2016.

Za ovu godinu je gotovo, ali već se radujemo novom terminu sljedeće jeseni. Manhattan Short Film Festival – jedan svijet, jedan tjedan jedan festival!

Hvala Art-kinu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp