Ukrajina protiv Izraela: Može li Zapad naoružati oboje?

Ukrajina protiv Izraela: Može li Zapad naoružati oboje?

Izrael će trebati potporu SAD-a kako bi preživio bitku s palestinskim otporom i njegovim regionalnim saveznicima prekaljenim u bitkama. Ali će se izravno natjecati s američkim saveznikom Ukrajinom za sve oskudnije zapadno oružje i sredstva.

Samo tri dana nakon što je palestinski otpor predvođen Hamasom pokrenuo vojnu ofenzivu bez presedana protiv izraelskih vojnih položaja i naselja kopnom, morem i zrakom, izraelski dužnosnici počeli su tražiti od svojih američkih sponzora dodatno oružje.

Politico je 10. listopada izvijestio da, prema riječima visokog dužnosnika Pentagona, “Bidenova administracija opskrbljuje Izrael oružjem i brzo šalje sustave protuzračne obrane i streljivo kao odgovor na hitne zahtjeve izraelskih dužnosnika za pomoć.”

“Avioni su već poletjeli”, rekao je visoki dužnosnik novinarima.

Usred ove eskalirajuće krize za okupatorsku državu, vrijedi razmisliti o ključnom pitanju: mogu li Sjedinjene Države održati angažman u dva značajna egzistencijalna sukoba koji uključuju ključne saveznike u različitim regijama istovremeno?

Odgovor je vjerojatno ne. Washington je već izdvojio više od 100 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini za borbu protiv Rusije dok državni dug izmiče kontroli, a inflacija raste.

Ne bi trebalo biti tako. Rat u Ukrajini trebao bi biti lakši; Izolirati i ekonomski uništiti ruskog neprijatelja bila je dječja igra. Umjesto toga, 18 mjeseci kasnije, Sjedinjene Države se bore da podrže Ukrajinu u krvavom ratu iscrpljivanja. Što je još gore, dobro najavljena proljetna ofenziva Kijeva s namjerom da preokrene te izglede nije urodila plodom usprkos ogromnoj ruskoj nadmoći u topništvu i modernim projektilima.

Teritorij se malo promijenio otkako su se ruske snage povukle iz Harkiva i Hersona krajem 2022., ali je ukrajinska vojska od tada desetkovana ruskim topništvom u područjima kao što je Bakhmut.

“Vjerujemo da su Ukrajinci pretrpjeli između 300 i 350 tisuća mrtvih, možda i više, i stotine tisuća ranjenih”, otvoreno je u kolovozu izjavio umirovljeni američki pukovnik Douglas Macgregor. “Ovi napadi potpuno su iskrvarili Ukrajinu.”

Ova sumorna stvarnost dovela je do onoga što je BBC opisao kao “vojsku amputiraca u Ukrajini”. Oko 15.000 vojnika pridružilo im se samo u prvoj polovici ove godine, premašivši broj amputiranih osoba koje je Velika Britanija pretrpjela u šest godina tijekom Drugog svjetskog rata.

Dok se Ukrajina suočava s velikim nedostatkom ljudstva, zapadne se sile suočavaju s nedostatkom raspoloživog oružja za slanje u Kijev. Admiral Rob Bauer, najviši vojni dužnosnik NATO-a, otvoreno je priznao 3. listopada: “Sada se vidi dno” kada je riječ o zalihama streljiva na Zapadu.

Kao znak sve veće napetosti, Sjedinjene Države počele su predavati Ukrajini 300.000 granata od 155 milimetara koje su skladištile u Izraelu u sklopu programa ratnih rezervi Saveznici-Izrael (WRSAI).

Prema izraelskom časniku, “sva oprema službeno pripada američkoj vojsci… Međutim, ako dođe do sukoba, IDF [Izraelske obrambene snage] mogu zatražiti dopuštenje za korištenje neke opreme.

Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder rekao je da će SAD obnoviti topničke granate pohranjene u Izraelu. Međutim, SAD to ne može učiniti jer Ukrajina troši između 3000 i 6000 metaka dnevno, četvrtinu onoga što je Rusija upotrijebila na bojnom polju.

CNN je u to vrijeme izvijestio: “Naprezanje zaliha oružja – i sposobnost američke industrije da drži korak s potražnjom – jedan je od ključnih izazova s ​​kojima se suočava Bidenova administracija.”

Izraelska molba za američko oružje

Američki vojno-industrijski kompleks snažno je usredotočen na proizvodnju skupih oružanih sustava i hardvera, poput borbenog aviona F-35 vrijednog 412 milijardi dolara. Dok ti programi nedvojbeno koriste proizvođačima oružja poput Lockheed Martina, oni nisu u mogućnosti isporučiti oružje potrebno u ratu iscrpljivanja protiv ogromne vojske u velikim količinama.

Sada kada je izbio rat između Izraela i palestinskog otpora, Kijev ima konkurenta ne samo u Moskvi nego i u Tel Avivu.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy izrazio je 9. listopada zabrinutost da bi se potpora SAD-a i Europe mogla odmaknuti od Ukrajine prema Izraelu, izjavivši na platformi društvenih medija X:

“Imamo podatke koji jasno dokazuju da je Rusija zainteresirana za pokretanje rata na Bliskom istoku kako bi novi izvor boli i patnje potkopao globalno jedinstvo i pogoršao podjele i kontroverze, pomažući Rusiji da se oslobodi slobode u Europi i uništi.”

Dok ukrajinski lobi ima dosta utjecaja u Washingtonu, izraelski lobi dominira. Malo je vjerojatno da će ukrajinski lobi moći nadjačati napore izraelskog lobija da odvrati ono malo preostalog američkog oružja od obrane židovske države.

Činjenica da Izrael moli za oružje SAD-a samo nekoliko dana prije početka sukoba s Hamasom i Palestinskim islamskim džihadom (PIJ) alarmantna je za pristaše okupacijske države, s obzirom na to da nitko od preostalih članova osovine otpora, uključujući Hezbollah, nije ušao u akciju. Sirija, Ansarallah, Jedinice narodne mobilizacije (PMU) i Iran, službeno su ušli u sukob.

Ako Hezbollah potpuno uđe u borbu, izraelski planeri očekuju da će libanonski pokret otpora ispaliti 4000 raketa dnevno iz sjevernog Libanona i poslati tisuće elitnih vojnika u Izrael da zauzmu gradove ili vojne baze.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp