Amazon već ima 750 tisuća robota i može potpuno eliminirati ljude

Amazon već ima 750 tisuća robota i može potpuno eliminirati ljude

Amazon je predstavio dva nova robota za ubrzavanje isporuka, što je izazvalo zabrinutost među radnicima centra za sortiranje da bi div e-trgovine mogao smanjiti broj zaposlenih.

U blog postu u srijedu, Amazon je priopćio da će njegov robotički tim započeti testiranje dvonožnog robota nazvanog “Digit” na lokaciji južno od Seattlea.

“Digit može pomicati, hvatati i manipulirati objektima u prostorima i kutovima skladišta na nove načine.” “Njegova veličina i oblik dobro su prilagođeni zgradama koje su dizajnirane za ljude, a vjerujemo da postoji velika prilika za skaliranje mobilnih manipulatorskih rješenja kao što je Digit koji mogu raditi u suradnji sa zaposlenicima”.

Amazon je objasnio da će Digit “pomoći zaposlenicima u recikliranju vrećica, vrlo ponavljajućem procesu skupljanja i premještanja praznih vrećica nakon što se iz njih potpuno isprazni zaliha.”

Uz Digit, Amazon je predstavio Sequoiu, novi robotski sustav koji pomaže u bržem ispunjavanju narudžbi kupaca, a koji je već operativan u centru za isporuku u Teksasu.

“Sequoia će nam pomoći da oduševimo kupce s većom brzinom i povećanom preciznošću za procjene isporuke, istovremeno poboljšavajući sigurnost zaposlenika u našim objektima”, priopćio je Amazon, dodajući da će “identificirati i pohraniti zalihe koje primamo u našim centrima za isporuku do 75% brže nego što možemo danas”.

Također “smanjuje vrijeme potrebno za obradu narudžbe putem centra za isporuku do 25%, što poboljšava našu predvidljivost isporuke i povećava broj robe koju možemo ponuditi za isporuku isti ili sljedeći dan”, rekao je maloprodajni div. dodao.

Amazon je rekao da ima više od “750.000 robota koji rade u suradnji s našim zaposlenicima, preuzimajući vrlo ponavljajuće zadatke i oslobađajući zaposlenike da isporuče bolje za naše klijente.”

U jednom će trenutku Amazon shvatiti da njegova robotska radna snaga može obavljati bolji posao ispunjavanja narudžbi od ljudi jer se roboti ne razboljevaju, ne uzimaju pauze, ne žale se, štrajkaju ili gube vrijeme gledajući TikTok videa na svojim pametnim telefonima.

Jan Hatzius iz Godmana sugerirao je u bilješci ranije ove godine: “Koristeći podatke o profesionalnim zadacima u SAD-u i Europi, otkrivamo da je otprilike dvije trećine trenutnih poslova izloženo određenom stupnju automatizacije umjetne inteligencije i da bi generativna umjetna inteligencija mogla zamijeniti jedno- četvrtina tekućeg rada.” Ekstrapolacija naših procjena na globalnoj razini sugerira da bi generativna umjetna inteligencija mogla izložiti automatizaciji ekvivalent od 300 milijuna poslova s punim radnim vremenom” jer bi do “dvije trećine zanimanja moglo biti djelomično automatizirano pomoću umjetne inteligencije”.

Za bolji uvid u radno okruženje koje se brzo razvija, Marcus Lu i Sabrina Lam iz Visual Capitalista – koristeći podatke iz MSCI-ja – rangirali su industrije u kojima će automatizacija vođena umjetnom inteligencijom istisnuti većinu radnika.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp