Hamed Bangoura: Osim političara u ovim teškim trenucima koje svijet prolazi, velika odgovornost leži na slugama Božjim

Hamed Bangoura: Osim političara u ovim teškim trenucima koje svijet prolazi, velika odgovornost leži na slugama Božjim

Osim političara u ovim teškim trenucima koje svijet prolazi, velika odgovornost leži na slugama Božjim. Zato bi da sam ja svećenik, pop, rabin ili imam, svaka moja propovijed bila ista, a glasila bi ovako nekako:

„Dragi vjernici. Okupili smo se ovdje kako bismo slavili život. Svaki život. I ateista i agnostika i vjernika, jer svaki je život jednako vrijedan i važan, a svaki je čovjek samo čovjek. Ne namećimo mu svoju vjeru i ne dirajmo u njegovu nevjeru ili njegovo mišljenje da se Božje postojanje ne može iskustveno dokazati niti opovrći. Zamolimo svakoga čovjeka za isti tretman s njegove strane i prema nama.

Samo Bog zna zašto je nekoga pozvao da vjeruje, nekoga da propituje, a nekoga da ne vjeruje. To je legitimno i zato je Bog dao svima razum i slobodu da sami biraju. Ne trebam čovjeku ja, kao netko tko vjeru propovijeda da ga u nešto pozivam, jer ja ga ni ne mogu pozvati. Iz mog kuta gledanja samo Bog može i samo Bog zna zašto nas je stvorio toliko slične, a opet toliko različite.

Ono što mogu je pozvati vas da ne osuđujete, ne prozivate ni ne namećete, niti vjeru, niti ideologiju, niti ratove da zagovarate, osim da u jednoga Boga vjerujete, ako vjerujete, a on je taj koji nas je različitima i stvorio. Nije nas on razjedinio, mi smo to učinili.

Mogu vas pozvati da probate shvatiti da su različitosti tu da nas duhovno obogate, da nešto naučimo iz tih različitosti i da će one uvijek biti tu te da nikoga silom ne možete mijenjati. Ne možete nekome reći da ne bude LGBT osoba, pripadnik neke druge vjere, a ne Vaše, da ne bude agnostik, niti ateist. Ne možete mu usaditi čip u glavu i preko noći ga promijeniti, kao što nitko ne može, niti smije mijenjati Vas. Ne možete, jer je tako od početka svijeta i bit će sve do kraja svijeta. Svi smo tu, ovakvi ili onakvi i bit ćemo tu, jedni kraj drugih do kraja naših života. Toliko slični, a opet toliko različiti. Suđeno nam je da živimo zajedno i moramo ići putem međusobnog uvažavanja i poštovanja.

Mogu vas pozvati da se ne razmećete imecima svojim, niti da pomislite poželjeti nekome smrt ili bol nanositi, osim da shvatite smrtnost i bol svoju. Mogu vas pozvati da poštujete roditelje svoje, majku svoju posebno, jer svi baš svi, bili vjernici ili nevjernici ili agnosticima se zvali, u času smrti obično majku svoju dozivaju. Mogu Vas pozvati da budete humani i empatični prema svakome čovjeku koji je u potrebi. Lijepo je imati, a još ljepše je za života tajno davati i human biti, jer u grob ništa osim svojih dijela ponijeti nećete.

Zato blago svoje poštujte tako da ga s potrebitima dijelite. Direktno njima, s poštovanjem, jer ruka stisnuta u šaku niti prima niti daje, a ako dijelite javno i time se hvalite, kao da ništa ni dali niste. Niste ni grijehe svoje očistili, a kamoli ih iskupili. Zato s poštovanjem dijelite da bi s poštovanjem zahvalu primili i ljudskosti bliži bili.

Mogu vas pozvati da ne mrzite, i ne napadate nikoga te u ime vjere ratove ne vodite. Mržnja i ratovi svima nama, bili vjernici, ateisti, agnostici, LGBT-ovci… samo bol i smrt donose, a prvo načelo i prva zapovijed svake vjere, svakoga bića je, ili bi trebala biti: Ne ubij! Zato od politike i političara jedino što trebate tražiti je da ne šalju djecu vašu i bližnje vaše u sulude i besmislene ratove u kojima ubijate ne zbog Vaše vjere, nevjere ili propitivanja, već zbog nečije želje da bude još bogatiji, još moćniji, još pohlepniji, dok ste vi, ako ste pravi vjernici, ateisti, agnostici, LGBT,-ovci samo ljudi što postajete još siromašniji. Ono što je najgore gubite svoja najveća blaga, a to su djeca i bližnji vaši. Vi, a ne oni suze svoje puštate za njima. Njihova djeca i bližnji su na sigurnom, a vi ih birate da vaše u ratove šalju. Tu smo mi koji mir zagovaramo zalutali u lažima njihovim dok oni misle da su pobijedili iako ne razumiju da niti moć, niti novac, niti „pobjedu“ u grob ponijeti neće.

Zato ne slavite, niti slijedite one koji moć, novac i pohlepu kao najveći ljudski grijeh slave. Slavite one koji domove vaše ne napadaju, djecu u ratove ne šalju i što vam iskrenu ljubav, poštovanje i brigu za vas i vaše obitelji iskazuju.

Na kraju da ne pomislite da vam branim da se branite, reći ću vam još samo ovo. Domove svoje u domovima svojim branite, učeći djecu ljubavi, poštenju, poštovanju i očuvanju mira, ali i branite se kada vam netko na vrata pokuca i pokuša nauditi obitelji vašoj. Tek tada u domovima svojim vodite ratove za dom i svoju obitelj prije svega, ne prelazeći kućne pragove svoje, niti granice doma svoga. Posebno ne da bi napadali bilo koga izvan tog doma ili ne dao Bog susjeda svoga s kojim ste do jučer žlicu s kojom jedete dijelili i koji Vam ničime nije naudio. Neka domovi vaši budu otvoreni za svakoga tko ljubav i poštovanje vam donosi, a u tvrđavu neka se pretvore kad vam netko u domu vašemu zlo želi nanijeti. Branite granice svoga doma, poštujte granice tuđih domova, poštujte susjede svoje i njihove slobode, da bi znali poštovati svoje.

Da sam ja svećenik, pop, rabin ili imam…

PS: Molim tekst čitati s razumijevanjem prije nego se upustite u komentiranje istog. Svi koji me poznaju znaju koji su moji stavovi o vjeri, agnosticima, ateistima, LGBT-ovcima, ali i o nasilnicima svih vrsta. Hvala na razumijevanju. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp