Kina osniva “Globalnu AI policiju” za praćenje onoga što korisnici govore online

Kina osniva “Globalnu AI policiju” za praćenje onoga što korisnici govore online

Kina je u srijedu predstavila svoju “Globalnu inicijativu za upravljanje umjetnom inteligencijom” za koju komunistički režim kaže da će imati zadatak nadzirati ono što korisnici govore na internetu.

Kineski državni  Global Times promovirao je policijske snage umjetne inteligencije kao “oštar kontrast američkim ograničenjima i blokadama čiji je cilj očuvanje njihove hegemonije”.

Breitbart.com izvještava: Ovo je bila referenca na SAD i savezničke zemlje koje su prošle godine blokirale prodaju napredne računalne tehnologije Kini, kao priznanje ogromnom sigurnosnom riziku koji predstavljaju zloćudne aktivnosti Komunističke partije Kine i njezina sklonost krađi intelektualnog vlasništva Stroži američki propisi o AI čipovima stupili su na snagu u utorak, što je razbjesnilo Peking.

 

“Čak i dok je Kina naglašavala pravednost i nediskriminaciju u razvoju umjetne inteligencije kako bi koristile sve zemlje i regije, SAD je pojačao jednostrana ograničenja nad normalnom globalnom suradnjom u umjetnoj inteligenciji i drugim tehnologijama. Zapadne zemlje također nastoje postaviti pravila za umjetnu inteligenciju, za koju stručnjaci kažu da je uglavnom usmjerena na zaštitu vlastitih interesa,”  žarko piše Global Times  .

Pomisao da će kineska  autoritarna vlada preuzeti kontrolu nad tehnologijom umjetne inteligencije bila je noćna mora koja muči slobodni svijet veći dio novog stoljeća. Među najranijim zabrinutostima bilo je da će joj nedostatak obzira prema privatnosti u Kini — bilo vlastitih podanika bilo stranih državljana — omogućiti sastavljanje ogromnih baza podataka za hranjenje rastućih programa umjetne inteligencije, skačući ispred američkih i europskih kompanija vezanih pravilima o privatnosti podataka.

Labavi etički standardi Komunističke partije Kine brzo su doveli do užasnih vježbi u nadzoru vođenom umjetnom inteligencijom, uključujući istraživanje sustava za prepoznavanje lica pomoću umjetne inteligencije koji bi tiranima iz Pekinga omogućili praćenje i nadzor “problematičnog” manjinskog stanovništva poput Tibetanaca i Ujgurskih muslimana. Svijet u kojem Kina postavlja standarde za “upravljanje umjetnom inteligencijom” bio bi svijet u kojem su svi osim političke elite nadzirani nemilosrdnim elektroničkim očima svakog sata u danu.

I CIA i FBI izrazili su stalnu zabrinutost zbog utjecaja Kine na razvoj umjetne inteligencije i njezine zlouporabe tehnologije za poticanje masovne špijunaže, nadzora i kampanja utjecaja.

Ravnatelj FBI-a Christopher Wray izjavio je u siječnju da je “duboko zabrinut” što kineski razvoj umjetne inteligencije “nije ograničen vladavinom zakona”. Lakshmi Raman, direktor CIA-e za umjetnu inteligenciju,  upozorio je  prije samo nekoliko tjedana da kineski programi umjetne inteligencije “rastu u svim smjerovima”, što predstavlja prijetnju i sigurnosti i stabilnosti slobodnih nacija.

Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) u rujnu  je objavilo  da protivnici poput Kine “nastoje potkopati povjerenje u naše vladine institucije, društvenu koheziju i demokratske procese koriste umjetnu inteligenciju za stvaranje vjerodostojnijih kampanja lažnih i zlonamjernih informacija”.

Primjer te prijetnje otkrio je Microsoft u rujnu: kineska mreža računa društvenih medija koja je koristila AI softver za “oponašanje američkih glasača” i generiranje sadržaja koji je “privlačniji od nespretnih vizualnih prikaza korištenih u prethodnim kampanjama kineski nacionalni državni akteri.” Kvaliteta propagande koju je generirala umjetna inteligencija značajno se poboljšala kako je sustav apsorbirao više informacija i usavršavao svoje tehnike.

Kineska Globalna inicijativa za upravljanje umjetnom inteligencijom govori o poštivanju “nacionalnog suvereniteta”, ali primjeri poput mreže koju je otkrio Microsoft pokazuju da Peking nema takvo poštovanje prema drugim zemljama. Objava pokretanja kineske inicijative čak je osudila “upotrebu AI tehnologija u svrhu manipuliranja javnim mnijenjem” – točno ono u čemu je Microsoft upravo uhvatio Kinu kako koristi AI.

Global  Times  je izbacio kineske propagandne poštapalice kao što su “pravednost”, “otvorenost”, “korisna suradnja” i “nediskriminacija”, ali Kina očito osjeća da je umjetna inteligencija oružje kojim može bezbrižno rukovati zbog vlastitog golemog aparata za cenzuru a autoritarna kontrola Interneta čini ga imunim na pustoš koju nanosi drugima. Najtajnovitija, najnepoštenija i autokratska vlada na Zemlji osjeća se vrlo ugodno pozivajući sve ostale da ostave otključana njena digitalna vrata.

Postoje neki intrigantni dokazi da Komunistička partija Kine nije u pravu u toj procjeni. Centar za analizu europske politike (CEPA) u kolovozu  je naglasio da umjetna inteligencija tek može pretvoriti stari san o korištenju internetske slobode za potkopavanje autoritarnih režima u stvarnost, preokrećući desetljeća turobne regresije koja je internet učinila boljim oruđem za tiranine nego za osloboditelje.

CEPA je primijetio da je Kina žurno strpala svoje domaće AI chatbot duhove natrag u svoje boce jer su stalno dolazili s neočekivanim i izazovnim odgovorima na pitanja nakon što su bili hranjeni stalnom prehranom komunističkom propagandom. Kineski internetski div Baidu samo je provizorno ponovno objavio svoj chatbot ERNIE u utorak nakon što ga je prebacio u kamp za digitalnu ponovnu edukaciju.

“Autoritarci se oslanjaju na narativnu homogenost kao alat za kontrolu, promatrajući svako odstupanje kao potencijalnu prijetnju. Generativna umjetna inteligencija predstavlja prijetnju ovoj narativnoj homogenosti. Autoritarci se moraju boriti s mnoštvom vijesti, medija i kulturnih produkcija koje će izazvati njihovu prihvaćenu verziju stvarnosti,” istaknuo je CEPA.

Kao što je CEPA objasnio, rani internet nije bio previše težak za kontrolu autoritarnih režima jer su tražilice bile “determinističke i lako ih je blokirati”. 

Sustave umjetne inteligencije više pokreću podaci korisnika informacija nego kreatora sadržaja. Uče iz pitanja koja im se postavljaju i podataka koje pronađu — a potrošači informacija brojčano nadmašuju kreatore sadržaja. Društveni mediji oslobodili su bujicu informacija i emocija koje AI može fokusirati u tok podataka kojim bi autoritarci mogli mnogo teže upravljati nego internetom prije pet godina.

“Sa svojom sposobnošću proizvodnje potpuno sintetiziranih narativa, umjetna inteligencija ima potencijal izložiti korisnike novim – i iz perspektive autoritaraca – opasnim narativima”, zaključuje CEPA.

Kineski vladari željet će minimizirati taj rizik za vlastitu moć, pa ako je “Globalna inicijativa za upravljanje umjetnom inteligencijom” išta više od ljutnje zbog američkih ograničenja prodaje naprednih čipova, to je prijetnja gušenja nove ere umjetne inteligencije -potaknuta provokacijom i buntom u svojim jaslama. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp