Europska unija je na pragu uvođenja masovnog nadzora poruka na društvenim mrežama pod izlikom zaštite djece

Europska unija je na pragu uvođenja masovnog nadzora poruka na društvenim mrežama pod izlikom zaštite djece

EU je sve bliže probijanju zakona među kritičarima poznatim kao “kontrola chata” – službeno Uredba o seksualnom zlostavljanju djece, CSAR – i nada se da će postići dogovor unutar bloka već sljedeći tjedan.

Jedan od onih koji se dosljedno protive kontroverznim nadolazećim pravilima, njemački zastupnik u Europskom parlamentu (EP) i odvjetnik Patrick Breyer, uzvratio je još jednim upozorenjem da bi, bez obzira na neke manje izmjene, ako se usvoji, zakon zapravo značio kraj pravog šifriranje i privatne poruke u EU.

Umjesto toga, implikacija je da bi CSAR uveo eru neselektivnog masovnog nadzora u ovom dijelu digitalnog prostora.

Upozoravajući da je nedavni “manji ustupak” oko kojeg su se članice EU-a uspjele dogovoriti bio pokušaj da se konačno postigne većina i promijeni plan, Breyer ga je, nazvavši prijedlog “chat control 2.0”, nazvao “bez presedana” (barem za EU ) primjer masovnog nadzora.

Suština uredbe je da će servisi za online slanje poruka i chat ubuduće morati implementirati automatsko skeniranje svih privatnih tekstova i slika – u potrazi za potencijalno uvredljivim sadržajem – i potom o tome obavijestiti EU.

Ovdje nema manjka kontroverzi i zabrinutosti, a dvije se jasno ističu: jednom kada se ova infrastruktura postavi, za što se ova infrastruktura može dalje koristiti (ako političari odluče) – i drugo, kako bi internetske platforme trebale omogućiti njezin točan i pošten rad u prvo mjesto, tehnički govoreći?

Sada čujemo da Vijeće EU-a želi “ublažiti udarac”, barem retorički, ali kaže da bi se skeniranje u početku odnosilo samo na “prethodno klasificirani CSAM (materijal o seksualnom zlostavljanju djece)” – ali bi se kasnije proširilo na sve.

Dakle, ideja “kompromisa” nije riješiti ili popraviti bilo koji od ključnih prigovora, već “polako kuhati žabu”, da tako kažem.

Breyer nije impresioniran.

“Predloženi tekst naložio bi implementaciju bugova i ranjivosti nadzora u trenutno sigurnim aplikacijama za razmjenu poruka s end-to-end šifriranjem (…) to bi značilo kraj sigurne enkripcije jer nikada ne bismo mogli biti sigurni hoće li naše poruke ili fotografije biti proslijeđene osoba koju ne poznajemo i ne možemo vjerovati”, piše na svom blogu.

I, nastavlja – “predloženo neselektivno masovno skeniranje privatnih komunikacija milijuna građana koji nisu ni izdaleka povezani s kriminalom bilo bi neizbježno odbačeno od strane sudova, potpuno iznevjerivši nade djece ili žrtava”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp