Njemačke obitelji u Dresdenu izbačene iz svojih stanova u koje se sada doseljavaju migranti

Njemačke obitelji u Dresdenu izbačene iz svojih stanova u koje se sada doseljavaju migranti

Nemamo mjesta, snaći ćemo se: Stanari jedne stambene zgrade u Dresdenu morali su krajem veljače napustiti svoje stanove jer je zgrada navodno trebala biti srušena. No sada se ispostavlja da se u kuću trebaju smjestiti tražitelji azila. Je li ovo slučaj lažiranja lažnih činjenica iz pohlepe za profitom?

Šest stanara stambene zgrade u Dresdenu dobilo je otkaz 28. veljače. Razlog za raskid bio je taj što bi najmodavac “bio spriječen u odgovarajućem komercijalnom iskorištavanju nekretnine nastavkom ugovora o najmu i time bi pretrpio značajne štete”, stoga “zakupodavac ima legitiman interes raskinuti ugovor o najmu.”

Prema otkaznom pismu, planirano je rušenje zgrade “zbog njezine starosti i lošeg konstruktivnog stanja” i “zamjena za novu, veću stambenu zgradu”.

Kuća je prazna od kraja veljače i sve do sredine listopada građevinska inspekcija u Dresdenu nije primila nikakvu obavijest o rušenju zgrade, prema malom upitu iz skupine gradskog vijeća AfD. Sada je najavljeno da će se zgrada koristiti kao smještaj za tražitelje azila. Vlasnik nekretnine, tvrtka za trgovinu kućama i nekretninama, sklopila je odgovarajući ugovor s gradom Dresdenom, koji u početku vrijedi do 31. prosinca 2024. Međutim, proširenje izvan toga sigurno bi bilo moguće.

U međuvremenu se pripremaju stanovi za nove stanovnike, a kako kažu u gradskoj upravi, još uvijek nije jasno hoće li u njih useljavati obitelji ili putnici samci. Prethodni stanari koji su deložirani navodno su lokalne njemačke obitelji.

Postavlja se pitanje je li kuća ikada bila predviđena za rušenje. Ako ništa, barem nije pravovremeno planirano, inače nekretninska tvrtka zgradu ne bi ponudila gradu.

Na pitanje Niusa, tvrtka za nekretnine objasnila je: “Rušenje je planirano u budućnosti.” Trenutno su “u pripremnoj fazi s planerima i arhitektima”. Nakon što to bude dovršeno, “podnijet ćemo relevantne zahtjeve za izgradnju i, nakon odobrenja, možemo planirati rušenje.” 

Je li objašnjenje vjerodostojno ili su deložirani stanari namjerno prevareni? Zastupnički klub AfD-a poziva grad da razmisli o otkazivanju novozaključenih ugovora o najmu, a dosadašnjim stanarima kojima je otkazan ugovor savjetuje pokretanje sudskih postupaka.

Trgovačko poduzeće u vlasništvu je poduzetnika koji je jedan od korisnika azilantske krize. Između ostalog, krajem 2022. godine jednu stranačku lokaciju pretvorio je u prijelazni dom za tražitelje azila u kojem je privremeno smješteno više od 300 osoba. Iz gradske uprave tada nisu dali nikakve informacije o najmu i troškovima poslovanja. Za poduzetnika je najam na teret poreznih obveznika svakako bio unosan.

To što Nijemci moraju napraviti mjesta za ekonomske migrante i takozvane izbjeglice nije izoliran slučajČak su i stariji građani kojima je potrebna njega izbačeni na ulice na hladnoću. Istodobno, masovna migracija uzrokuje sve veću nestašicu stambenog prostora. Trebaju li njemački porezni obveznici od sada živjeti u šatorima kako bi migranti mogli boraviti u njihovim stanovima o njihovom trošku?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp