Ivan Vilibor Sinčić – Europska Komisija neće stati na kraj korupciji u Hrvatskoj, jer to smatraju nacionalnim pitanjem

Ivan Vilibor Sinčić – Europska Komisija neće stati na kraj korupciji u Hrvatskoj, jer to smatraju nacionalnim pitanjem

Dragi građani, zaboravite na pomoć Europske unije i Komisije. Sva ta nagomilana briselska birokracija sliči više na trulu bananu nego na nekoga tko će reformirati Europu. Kada sam im se obratio govoreći im o korupciji u Hrvatskoj, njihova me reakcija razočarala. Kada sam postavio pitanje – hoće li Europska Komisija stati na kraj korupciji u Hrvatskoj, šokantan odgovor Komesara Schinara bio je: NE. On je to vrlo nespretno opravdao klasificirajući to nacionalnim pitanjem. Poslušajte i pročitajte što sam ja rekao i kako je glasio njihov truli odgovor….

Pitanje: Komesare Schinar, mi u Hrvatskoj imamo velikih problema s organiziranim kriminalom. On je na svim razinama pa tako i na političkoj razini. Naša vladajuća stranka pravomoćno je osuđena, ponavljam pravomoćno je osuđena od strane Vrhovnog suda Republike Hrvatske da je kriminalna organizacija.

Dakle, govorimo o organiziranom kriminalu. Zato što su organizirali sistemsku pljačku svega: javnih poduzeća, naftne kompanije, pošte, željeznice, čega god hoćete. Ti isti ljudi dolaze u Bruxelles, dolaze u Strasbourg, druže se s komisijom kao da su vaši najveći prijatelji. Teško je uvjeriti građane Hrvatske da nekakva borba protiv korupcije ili europske vrijednosti doista postoje ako nema apsolutno nikakvih mjera protiv ogromne sistemske političke korupcije u Republici Hrvatskoj. Dakle moje je pitanje – ima li Komisija ikakve mjere ili namjere stati na kraj političkoj korupciji u Hrvatskoj, Bugarskoj i raznim drugim zemljama? Hvala.

Odgovor: Vjerojatno bi gospodin Sinčić volio ovaj argument radije iznijeti u nacionalnom parlamentu ili raspravi. Ovo je kuća europske demokracije. Ovo je Europski parlament. A u Europskom parlamentu, kao što je to slučaj u Europskoj uniji, vrijedi vladavina prava, demokracije, borba protiv korupcije i sve to nije deklarativno, to je pravilo. I to ne samo temeljeno na pravilima, već i povezano s ekonomskim upravljanjem, jer su mnogi ciljevi ovih politika sada ugrađeni u takozvani semestar – proces Europskog semestra koji povezuje kombinaciju ekonomske politike s reformama koje su potrebne za njezino održavanje.

Dakle, da, Europska unija je sila dobra i ako stvari krenu po zlu, Europska unija ima alate, strukture i instrumente za ispravljanje bilo kakvih loših postupaka. OLAF, EPPO, pučki pravobranitelj, imamo strukture i također ovu kuću koja kontrolira pravilnu provedbu proračuna EU-a. Dakle, ovo je europski način gledanja na ono što mi se čini vrlo nacionalnim pristupom pitanjima o kojima ovdje raspravljamo.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp