Ugledni pčelar s 20-godišnjim iskustvom razbija zablude o medu i objašnjava koji su pčelinji proizvodi zapravo najvrjedniji.
Zinaid Delibašić iz Kaknja za sebe kaže da je pčelar praktičar, a pčelarstvom se bavi više od 20 godina. Iako je primarno profesor u srednjoj školi u Kaknju, kroz sve ove godine stekao je brojna iskustva, a posebno znanja iz pčelarstva. Na pitanje kako je bilo ove godine i je li bilo meda, odgovorio je potvrdno, ali je dodao da je svaka godina priča za sebe.
„Ove godine svega što je bilo ispod 500 metara nadmorske visine gotovo da i nije bilo ili je bilo dostupno samo za neke osnovne potrebe pčelara ili same pčelinje zajednice. Ove godine je bilo dobro jer je planina donijela, ne u nekim izdašnim količinama, ali ipak toliko uspješno da je pokrilo troškove, da se pripremi za sljedeću godinu i da čovjek nešto zaradi – kaže Delibašić.
Govoreći o zabludama ljudi vezanim za pčelinje proizvode, Delibašić kaže da je najveća zabluda da je med najbolji, a zapravo je posljednji proizvod po vrijednosti.
„Kada biste nabrajali pčelinje proizvode, prvi bi bio pčelinji otrov, to je onaj bolni ubod koji smo svi nekada doživjeli. Svojim ubodom istiskuju određenu količinu otrova koji je vrlo skup, 1 kilogram košta oko 90.000 eura. Drugi proizvod po vrijednosti je matična mliječ, to je bijela supstanca kojom pčele radilice hrane maticu, a na tržištu vrijedi između 3.000 i 5.000 KM za jedan kilogram. Treći po kvaliteti pčelinjeg društva je pelud, koji je na našim prostorima oko 30 KM. Sljedeća stvar koju pčelari često zanemaruju je propolis od kojeg se prave propolis kapi. Napokon imamo med, nešto što naš narod najviše povezuje s pčelama. To je hrana, ali i lijek za ljude – kaže Delibašić za ITV Zemlja i ljudi.
Ne kupujte med usput,
kad god kupujemo med pitamo se koji je pravi, pogotovo ako znamo da na tržištu postoje brojne prijevare i aditivi koji se ubacuju u med kako bi se što više zaradilo koliko je moguće.
Govorio je i o prodaji meda uz cestu, posebno na našim prijevojima, gdje tvrdi da je nemoguće da med bude 15 KM. Kako je pojasnio, danas je tržište postalo vrlo složeno jer se u med ne samo dodaje šećer, već se provode brojni kemijski procesi do te mjere da u medu nema čak ni peludi koja je glavni sastojak meda.
„Ne kupujte med pored puta. Može biti čovjek koji je stvarno pčelar, ali samo jedan od deset, devet je onih koji love u mutnom. Prodaju vam teglu meda za 10 KM, 15 KM, to ne postoji. Tegla meda je 25 KM, ove godine čak 30 KM jer je godina bila malo oskudnija. Ne može to biti pravi med, kad prođete cestom vidite med u svim bojama pa čak i onih kakvih nema u prirodi – nevjerovatno – kaže Delibašić.
Rekao je da je med najbolje kupovati od susjeda, prijatelja i poznanika koje poznajemo i ne sumnjamo u to što rade.
Zinaid Delibašić je u nekoliko epizoda za ITV Zemlja i ljudi ispričao sve ono što običan čovjek nigdje ne može čuti ili pročitati, a riječ je o korisnim znanjima i praktičnim savjetima koji će svima približiti pčelarstvo.
Uz detaljno objašnjenje načina varanja medom koji se prakticiraju na tržištu, objašnjava i impresivno funkcioniranje pčelinje zajednice, od činjenice da sve imaju svoju funkciju do izbacivanja samog truta iz pčelinje zajednice. košnica.
U razgovoru je imao i savjete za uzgajivače malina, kojih danas ima mnogo u Bosni i Hercegovini, kako mogu pomoći pčelarima, ali i sebi samima.
Kao posveta seriji, Zinaid je u posljednjoj epizodi obukla odijelo za pčelare i samo za ITV Earth and People otvorila košnicu s detaljnim objašnjenjima kako se to radi, a potom je na praktičnim primjerima objasnila sve što se u njoj nalazi.