Ines Knežević – Proslava Halloweena

Ines Knežević – Proslava Halloweena

Mnogi ljudi su zadnjih dana ljuti i pozivaju na bojkot proslave Halloweena jer, kako oni kažu, mi smo kršćanska zemlja. Nije da branim taj praznik, naprotiv. Ne volim ga ni ja i to posebno zato što to nije naš hrvatski praznik i uvijek sam protiv toga da slijedimo i uvozimo tuđe običaje.

Ali nije sad ovdje tema domaće ili strano nego stavljam fokus na onu izjavu – ‘mi smo kršćanska zemlja’. Jesmo li odista? Ili opet licemjerje progovara kod nekih od nas?

Biti kršćanin znači i slijediti kršćanski nauk a koliko nas i naših sugrađana to radi? Mogu ja reći da sam žena od Harrison Forda ali jedna je stvar što ja govorim a druga je stvar je li to istina.

U društvu kompletno izvrnutih vrijednosti proslava Noći Vještica ne bi trebala biti neki veliki bauk. Dok se konzumiraju bez žaljenja svakakvi grijesi koja je onda šteta da se zapleše i vještičji ples?

U svakodnevnom balu krađe, bluda, pohlepe, zavisti i mržnje ništa spektakularno nije da takvi jednom godišnje održe i malo raskošniji maskenbal.

Sad će netko reći krivo pričaš, Hrvati su dobri kršćani. Pa dosta je postaviti nekoliko pitanja pa da svi mogu mirno istestirati jesu li zaista pravedni i nevini i da li slijede pravi kršćanski put.

  1. Da li ste ikad prevarili svoga partnera?
  2. Da li bludite tj. da li imate seks prvenstveno zbog požude i zadovoljstva a ne zbog ljubavi?
  3. Da li lažete i varate?
  4. Da li kradete ako vam se ukaže prilika?
  5. Da li imate prijateljstva i veze zbog koristi a ne zbog iskrenosti i ljubavi?
  6. Da li mrzite?
  7. Da li ste se riješili svojih roditelja jer su vam smetali i jer vam je samo bilo bitno što će vam oni dati u nasljedstvo?
  8. Zahvaljujete li se Bogu za sve što imate?
  9. Da li radite na sebi da budete bolja osoba?
  10. Da li želite mir ili uvijek nađete za koga ćete navijati i koga ćete huškati ili za svađe ili za ratove?

Ovih deset pitanja je dovoljno za početak da se svi ugrubo procijenimo. Nakon toga moći ćete i zaključiti hoće li proslava Halloweena dodatno naštetiti našoj zajednici. Ako zaključite da se kod vas Halloween događa na svakodnevnoj bazi onda nema potrebe za opstruiranjem maskiranog bala. Biti će to samo još jedan dernek u nizu, ništa posebno u gomili drugih grješnih radnji.

Ako ste zaključili da ste ipak dobra osoba i da se trudite biti sve bolji na svom životnom putu onda vas u potpunosti razumijem zašto vam smeta slavljenje Noći Vještica. U tom slučaju vi na taj dan molite, pjevajte Bogu, pomognite nekom ako možete, dajte ljubavi svojim bližnjima, radite djela čiste ljubavi.

Ne trebaju dobri ni plakati ni očajavati niti na Halloween niti na druge dane. Trebaju samo biti aktivni kao i oni sa druge strane. Ne hranite zle i posrnule sa svojom ljutnjom i tugom. Pokažite im svoj smijeh, svoje vedro lice, svoje sretno i ispunjeno srce i budite sigurni da će na taj način naš *bal bez maske biti mnogo jači i da će jače odjeknuti. Postanimo i mi aktivni kreatori naše okoline i društva.

Zašto bi mi živjeli u tuđoj nastranoj i gruboj realnosti kad smo dovoljno moćni kao i ovi drugi i kao i oni i mi možemo stvarati svoj svijet. Sve što trebate je živjeti ljubav! To je sve. Sve ostalo za vas napraviti će opet ta ista Ljubav.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp