Ovo ne miriše na dobro: Zračne snage SAD-a gađaju “iranske” ciljeve u Siriji

Ovo ne miriše na dobro: Zračne snage SAD-a gađaju “iranske” ciljeve u Siriji

Američke zračne snage navodno su sinoć i rano jutros koristile F-15 i F-16 za gađanje više ciljeva u Siriji. Prema službenom priopćenju, radilo se o položajima “iranskih opunomoćenika” u zemlji. Uvertira u “veliki obračun” s Iranom kao samom metom?

Prema brojnim izvješćima, američke zračne snage gađale su nekoliko položaja takozvanih “iranskih posrednika” u istočnim dijelovima Sirije tijekom operacije velikih razmjera. To su bili položaji s kojih su posljednjih dana vjerojatno izvedeni opetovani napadi na američke trupe.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u izjavi da su mete bili objekti koje koristi Iranska revolucionarna garda i drugi zastupnici Islamske Republike.

Regija o kojoj je riječ u sjeveroistočnoj Siriji ima rezerve nafte i plina, a godinama su je okupirale i iskorištavale američke trupe u suradnji s lokalnim kurdskim milicijama. Okolnost koju sirijska vlada oštro kritizira, a također izaziva zabrinutost NATO partnera Turske zbog umiješanosti Kurda. Međutim, rastuće napetosti oko sukoba u Gazi – gdje se Iran glasno protivi Izraelu – povećavaju potencijal sukoba u ratu na Bliskom istoku.

Tvrdolinijaši u Washingtonu također žele gađati mete u samom Iranu, koji se smatra izravnim podržavateljem skupina Hamas i Hezbollah. To bi konačno otvorilo Pandorinu kutiju i ne samo da bi lokalni sukob pretvorilo u regionalni, već bi moglo izazvati i novi globalni požar. Iran je dugo bio meta fanatika promjene režima u Sjedinjenim Državama. Da li sada vide da je došlo vrijeme?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp