Zaklada Rockefeller donirala je milijune dolara Hamasu i sličnim skupinama u Palestini

Zaklada Rockefeller donirala je milijune dolara Hamasu i sličnim skupinama u Palestini

Fond braće Rockefeller (RBF) usmjerio je milijune dolara Hamasu i drugim terorističkim skupinama, navodi se u novom izvješću.

RBF je osnovalo petero braće Rockefeller iz treće generacije: John, Nelson, Lawrence, Winthrop i David, a svi su sada pokojni.

Organizacija se predstavlja kao filantropska zaklada koja želi “doprinijeti pravednijem, održivijem i mirnijem svijetu”.

Međutim, novo izvješće otkriva da je pridonio više od 3,4 milijuna dolara Hamasu i drugim terorističkim skupinama od 2018.

Andrew Kerr iz Washington Free Beacona ocrtao problem, imenujući nekoliko skupina koje su imale koristi od novca RBF-a.

Jedna takva skupina je Defence Children of Palestine International (DCI Palestine), produžetak Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP).

Grupa, koja zapošljava starije članove PFLP-a, primila je 165.000 dolara od RBF-a od 2018. za promicanje obmanjujućeg istraživanja koje nastoji delegitimizirati Izrael.

Zbog toga je izraelska vlada proglasila DCI-Palestine terorističkom organizacijom u listopadu 2021.

Još jedan primatelj novca RBF-a je Obrazovanje za pravedni mir na Bliskom istoku, nacionalna organizacija koja radi za slobodu, pravdu i jednakost.

Skupina, koja je primila 580.000 dolara financiranja od 2018., kasnije je optužena da je koristila svoj dobrotvorni status za financiranje Hamasa i drugih palestinskih terorističkih organizacija.

Židovski glas za mir također je primio 490.000 dolara od RBF-a od 2019.

Prosvjednici povezani sa skupinom navodno su 18. listopada ušli u zgradu ureda Kongresa kako bi govorili protiv Izraela.

To je dovelo do uhićenja oko 300 prosvjednika.

Osim triju organizacija koje je spomenuo, Kerr je rekao da je RBF dao više od 2,2 milijuna dolara drugim skupinama koje su ili opravdavale pro-Hamasove akcije ili okrivile Izrael za teroristički napad 7. listopada.

RBF su 1940. godine osnovali nasljednici financijera i filantropa Johna D. Rockefellera Jr.

Bio je jedini sin osnivača Standard Oila Johna D. Rockefellera Sr.

Bivši potpredsjednik Nelson Rockefeller i njegova četiri brata – svi sinovi Johna Jr. – bili su na čelu fonda.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp