Nenad Šiprak – Postoji li uopće pravna Hrvatska?

Nenad Šiprak – Postoji li uopće pravna Hrvatska?

Grozno je kada uz riječ pravosuđe stoji korumpiranost, nepoštenje, pokvarenost i tome slično. Zapravo, nije grozno već tužno. Čega smo se sve nagledali prethodnih godina, a evo i prethodnih mjeseci? Bježanja osuđenika preko granice, nestanka sudskih spisa, čudnih, da ne kažem lažnih svjedočenja, otezanja procesa u velikim aferama, ovrhe nad djecom, izvlačenja optuženika na konto bolesti i raznih smicalica.

Čuj mene, pa nije to nešto novo i od jučer. Nije. Zato se stalno i pitamo funkcionira li sve kako treba i je li s vama koji uporno tvrdite da cvjetaju ruže sve u redu?

Ako se već oni na optuženičkoj klupi sprdaju s institucijom suda i sucima, zašto ne bismo i mi? Uzmimo jednog gospodina kojemu se na teret stavljaju razna kaznena djela, milijunski iznosi i kojemu se sudi već ohoho godina. Dolazi pred zgradu suda, onako upicanjen, staje pred kameru i cinično, kroz smijeh izjavljuje kako vjeruje u hrvatsko pravosuđe i institucije.

Nakon toga nastavlja ciničnu farsu u sudnici gdje ga sutkinja nekoliko puta opominje uz opasku da se prestane smijati. Pravomoćnu presudu još nije dočekao. Tko zna kad će i hoće li je uopće dočekati. Kao i svaki put, izaći će iz te zgrade, visoke glave prošetati istom ulicom kojom svaki dan šeta.

Proći pored bakice koja prodaje svoju ostavštinu kako bi si sutra mogla kupiti kruh i mlijeko, prvi dan, drugi dan. Treći neće. Istu tu bakicu je privela i prijavila policija. U rekordnom roku je još dobila i novčanu kaznu. Za bogzna što. Ni za što. Jer mora nešto pojesti.

Da, to vam je vaša pravna Hrvatska. Živjeli!

Zar stvarno netko može ostati hladan na sve te nepravde? Zar doista možemo ostati hladni na takve nepravde ako smo ljudi?

Ne možemo zatvoriti oči pred onim što se događa pred našim očima. Ako uzmemo u obzir sveopću korupciju i kriminal na svim društvenim razinama, upitajmo se – postoji li uopće ‘pravna Hrvatska’?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp