Predsjednik Lukašenko – Ukrajina i Rusija su u pat-poziciji, trebaju se dogovoriti

Predsjednik Lukašenko – Ukrajina i Rusija su u pat-poziciji, trebaju se dogovoriti

Rusija i Ukrajina se na ratnim bojišnicama nalaze u pat-poziciji i dvije strane trebaju sjesti za pregovarački stol i dogovoriti završetak sukoba, izjavio je  bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Dovoljno je problema na obje strane i, općenito govoreći, imamo ozbiljnu pat-poziciju: nitko ne može ništa učiniti i značajno ojačati svoj položaj. Sučeljeni su u rovovima, do smrti. Ljudi umiru”, naglasio je Predsjednik Lukašenko.

Ruske snage ne odustaju od napada na uništeni grad Avdijivku u Donjecku usprkos velikim gubicima, obavila je Bijela kuća, no prva crta bojišnice u Ukrajini jedva da se pomaknula u protekloj godini, usprkos mukotrpnoj višemjesečnoj ofenzivi Kijeva.

Lukašenko ponavlja da se zahtjevi Ukrajine prema Rusiji, da napusti njezin teritorij, moraju riješiti za pregovaračkim stolom, “kako se više ne bi umiralo”. Po njegovim riječima, preduvjeti nisu potrebni, glavno da se izda zapovijed o prestanku borbi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je ponovio da je njegov plan od deset točaka, koji podrazumijeva povratak teritorijalnog integriteta Ukrajini, jedini način kako bi se zaustavio rat koji je potaknula ruska invazija u veljači 2022.

Mirovni plan Zelenskog traži od Rusije da povuče sve svoje snage izvan međunarodno priznate ukrajinske granice. No Rusija, koja je u rujnu 2022. proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti, Luhanske, Donecke, Hersonske i Zaporiške te Krima 2014., odbija svako rješenje koje bi uključilo napuštanje teritorija.

Izvor: hina.hr

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp