Fico ispunio prvo obećanje: Slovačka šalje vojsku i policiju na granicu sa Mađarskom

Fico ispunio prvo obećanje: Slovačka šalje vojsku i policiju na granicu sa Mađarskom

Novi slovački premijer Robert Fico ispoštovao je svoje izborno obećanje da će suzbiti ilegalnu imigraciju najavljujući u ponedjeljak masovno raspoređivanje policijskih jedinica i oružanih snaga duž slovačko-mađarske granice.

Manje od nedelju dana nakon što je položila zakletvu, nova vlada zemlje, koju predvodi Ficova levičarska populistička partija Smer, odobrila je oštrije mere na granici, koja se često koristila kao tranzitni put za ilegalne pridošlice u Evropsku uniju koji migriraju u više zemalja. prosperitetne zapadne države članice.

„Veoma strahujemo od značajnog pogoršanja migracione situacije. Obećali smo javnosti da ćemo zaštititi Slovačku od ilegalnih migracija“, rekao je Fico i dodao da je odluka o pojačanju granice doneta nakon što je Slovačka od početka godine zabeležila više od 46.000 ilegalnih migranata koji su ušli na njenu teritoriju, što je povećanje od preko 700 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ovaj potez dolazi nakon što je Slovačka u septembru zabeležila više novih dolazaka migranata bez dokumenata nego cele 2022.

„Rasporedićemo ogromne snage da branimo našu zelenu granicu sa Mađarskom“, dodao je ministar unutrašnjih poslova Matuš Sutaj Estok. „Želimo da pošaljemo jasan signal da je sa novom vladom došao novi pristup ilegalnoj migraciji.

Prethodna administracija ponovo je uvela privremene kontrole na istoj granici ranije ovog meseca kao odgovor na odluku suseda Poljske, Austrije i Češke da uvedu slične mere na svojim granicama sa Slovačkom.

Privremene provere, prvobitno postavljene na period od 10 dana, od tada su produžene do 2. novembra.

Fico je vodio kampanju na obećanju da će usvojiti čvrst pristup ilegalnoj imigraciji, a podrazumeva se da je nedavna destabilizacija na Bliskom istoku ubrzala mere za obuzdavanje očekivanog povećanja migracionog toka.

„To neće biti lepa slika“, rekao je on novinarima posle svoje izborne pobede 30. septembra.

Slovački premijer, koji je na toj funkciji četvrti put, potvrdio je da će raspoređivanje oružanih snaga početi u ponedeljak i otkrio da će lično posetiti granicu kako bi u dogledno vreme procenio situaciju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp