Iz UNICEF-a poručuju da je Gaza postala “dječje groblje”

Iz UNICEF-a poručuju da je Gaza postala “dječje groblje”

UNICEF je osudio rat između Izraela i Hamasa, rekavši da se njegovi najgori strahovi ostvaruju zbog nevjerojatnog broja smrtnih slučajeva djece.

Fond UN-a za djecu (UNICEF) ponovio je svoj poziv na humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, rekavši da sukob ubija tisuće djece u Gazi i dovodi ih u opasnost od nasilja i krize s vodom.

“Gaza je postala groblje za tisuće djece”, rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder novinarima u utorak u Ženevi, “To je pravi pakao za sve ostale. Napomenuo je da je više od 3.450 djece u palestinskoj enklavi već ubijeno, a broj poginulih značajno raste svakim danom.

Elder je dao svoje komentare dok je Izrael eskalirao svoju kopnenu ofenzivu u Gazi kao odgovor na terorističke napade Hamasa u kojima je 7. listopada ubijeno oko 1400 ljudi. Vodovodni sustav Gaze također je osakaćen sukobom, što je doprinijelo ukupnom broju smrtnih slučajeva od više od 8000 na tom području.

“Prijetnje djeci nadilaze bombe i minobacače”, rekao je Elder. Dodao je da je kapacitet proizvodnje vode u Gazi smanjen na 5% normalne razine, čime je više od milijun djece izloženo riziku od smrti od dehidracije. Mnoga su se djeca razboljela pijući slanu vodu iz očaja.

Elder je primijetio da je čak i prije posljednjeg rata između Izraela i Hamasa, za više od tri četvrtine djece u Gazi utvrđeno da im treba pomoć za mentalno zdravlje zbog traume s kojom su se suočili. “Kad borbe prestanu, cijenu za djecu i njihove zajednice snosit će generacije koje dolaze”, rekao je.

S obzirom da djeca u Gazi “proživljavaju noćnu moru”, rekao je glasnogovornik UNICEF-a, Izrael mora prekinuti opsadu teritorija. Pozvao je da svi pristupni prijelazi Gazi budu otvoreni, omogućujući siguran prolaz hrane, vode, goriva, medicinskih potrepština i druge humanitarne pomoći. “A ako nema prekida vatre – nema vode, nema lijekova i nema oslobađanja otete djece – onda jurimo prema još većim užasima koji pogađaju nevinu djecu.”

Izraelska vlada osudila je UN, tvrdeći da to tijelo nije dovoljno osudilo zločine koje je Hamas počinio 7. listopada. Veleposlanik Zapadnog Jeruzalema pri UN-u Gilad Erdan najavio je u ponedjeljak da će članovi njegove delegacije odgovoriti nošenjem žutih zvijezda, aludirajući na oznake koje su Židovi bili prisiljeni nositi tijekom holokausta. “Od danas nadalje, svaki put kad me pogledate, sjetit ćete se što znači šutjeti pred zlom”, rekao je u govoru u Vijeću sigurnosti UN-a.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp