Šokantna poruka iz Rusija: Izrael nema pravo na samoobranu kao okupatorska sila

Šokantna poruka iz Rusija: Izrael nema pravo na samoobranu kao okupatorska sila

Izrael nema pravo na samoobranu kao okupacijska sila, to potvrđuje i zaključak Međunarodnog suda pravde iz 2004. godine, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja tijekom 10. izvanrednog zasjedanja.

Prema njegovim riječima, sve što SAD i njegovi saveznici mogu učiniti je “raspravljati o navodnom pravu Izraela na samoobranu, iako kao okupacijska sila to pravo nema, što je potvrđeno i savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde u 2004.”

Licemjerjem je nazvao ovakvo ponašanje SAD-a i njegovih satelita, koji u “drugim situacijama pozivaju na poštivanje humanitarnog prava, stvaraju istražna povjerenstva, nameću sankcije onima koji silu zapravo koriste samo kao posljednje sredstvo za zaustavljanje desetljeća nasilja”.

“Danas, gledajući strahovita razaranja u Gazi, višestruko veća od svega što snažno kritiziraju u drugim regionalnim kontekstima – napade na civilne ciljeve, uključujući bolnice, smrt tisuća djece, čini se da to više ne vrijedi za Izraelci”, rekao je ruski stalni predstavnik.

Pritom je Nebenzja naglasio da Rusija priznaje pravo Izraela da osigura svoju sigurnost. “Može se u potpunosti zajamčiti samo ako postoji pravedno rješenje za palestinski problem temeljeno na poznatim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.” “Ne poričemo Izraelu pravo da se bori protiv terorizma, ali vi se borite protiv terorista, a ne protiv civila”, rekao je.

Moskva poziva zaraćene strane u Izraelu i Pojasu Gaze da zaustave krvoproliće i dopuste posrednicima da rade na diplomatskom rješenju.

Istodobno, Nebenzja se usprotivio što Vijeće sigurnosti UN-a daje Izraelu carte blanche za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze.

Palestinsko-izraelski sukob povezan je s teritorijalnim interesima strana, te je desetljećima ostao izvor napetosti i sukoba na Bliskom istoku. Odluka UN-a uz aktivnu ulogu SSSR-a 1947. odredila je stvaranje dviju država – Palestine i Izraela, no stvorena je samo potonja.

Broj žrtava u Gazi premašio je 8.500 ljudi, više od 21.000 je ranjeno. U Izraelu je umrlo više od 1400 ljudi, uključujući 20 Rusa. Također, prema različitim procjenama, oko 240 ljudi bi moglo biti zatočeno od strane Hamasa.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp