Milijarder Musk o humanoidnim robotima – Što ako postanu neprijateljski nastrojeni prema ljudima?

Milijarder Musk o humanoidnim robotima – Što ako postanu neprijateljski nastrojeni prema ljudima?

Vlasnik  Twittera (X-a) milijarder Elon Musk u četvrtak 2. studenog je prognozirao da će budućnost pokretana umjetnom inteligencijom biti “doba obilja” s “univerzalnim visokim prihodima” umjesto univerzalnog osnovnog prihoda, ali je upozorio na “humanoidne robote” koji bi mogli ugroziti ljude.

Musk je to izjavio tijekom razgovora s britanskim premijerom Rishijem Sunakom nakon prvog svjetskog summita o umjetnoj inteligenciji u Bletchley Parku u Velikoj Britaniji.

Izvršni direktor SpaceX-a i Tesle rekao je da će doći vrijeme kada “nikakav rad neće biti potreban” u razgovoru one to one s premijerom Sunakom kasnije u Londonu.

Umjesto toga, poslovi bi bili samo za one koji to žele iz “osobnog zadovoljstva”.

AI je bio poput “čarobnog duha” koji ti ispunjava sve želje, dodao je Musk, našalivši se da takve bajke rijetko završe dobro.

“Jedan od budućih izazova je kako pronaći smisao života?” rekao je.

Musk je upozorio da bi “trebali biti prilično zabrinuti” zbog humanoidnih robota koji vas “mogu pratiti bilo gdje”.

Tehnološki milijarder naglasio je važnost fizičkog zatvaranja.

“Humanoidni robot može vas juriti bilo gdje. To je nešto što bi nas trebalo prilično zabrinuti.” Ako vas robot može pratiti bilo gdje, što ako jednog dana dobije ažuriranje softvera i više ne bude tako prijateljski nastrojen?”

Sunak je odgovorio da smo “svi vidjeli” filmove o robotima koji završavaju gašenjem strojeva.

Dvodnevni sastanak u Bletchleyu završio je u četvrtak kada su zapadne vlade i tvrtke uključene u takozvanu “graničnu” umjetnu inteligenciju sljedeće generacije dogovorile novi režim testiranja sigurnosti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp