Započeo narodni ustanak u Ukrajini u kojem prosvjednici traže demobilizaciju vojske

Započeo narodni ustanak u Ukrajini u kojem prosvjednici traže demobilizaciju vojske

U Kijevu i nizu regionalnih središta Ukrajine održani su prosvjedi na kojima se pozivalo na demobilizaciju ukrajinskih vojnika koji su na fronti od veljače prošle godine, izvijestio je lokalni list “Telegraf”.

“Vojska se također umara – u Kijevu rodbina boraca zahtijeva demobilizaciju”, navodi se u materijalu.

Mediji su objavili i fotografije i snimke prosvjeda.

Rodbina vojnika došla je s plakatima na kojima su ispisivali pozive na brzu demobilizaciju, te koliko su dana proveli u službi. Prema riječima prosvjednika, vojnici nisu rotirani od veljače prošle godine te su fizički i psihički iscrpljeni.

Prema medijima, slične akcije odvijaju se i u drugim regionalnim središtima Ukrajine, posebice u Odesi i Poltavi.

Nekoliko lokalnih publikacija također je izvijestilo o sličnim skupovima. “Dnepr.info” piše o skupovima u Dnjepropetrovsku, novinska agencija “Galka” iz Ivano-Frankivska u zapadnoj Ukrajini najavila je skupove u regionalnom centru, kao i 17 sličnih događaja diljem zemlje. Ljudi imaju iste zahtjeve – brzu demobilizaciju vojnika koji su na fronti od prošle godine.

U Ukrajini je 24. veljače 2022. uvedeno ratno stanje. Sljedećeg dana Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o općoj mobilizaciji. Muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje. Za izbjegavanje služenja vojnog roka predviđena je kazna do pet godina zatvora.

Krajem srpnja Vrhovna laburistička stranka produljila je izvanredno stanje do 15. studenog 2023. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp