Svjetske burze snažno narasle

Svjetske burze snažno narasle

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno narasle jer ulagači vjeruju da su američka i druge središnje banke u svijetu završile ciklus povećanja kamata, s obzirom na to da inflacija postupno popušta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 5.1 posto, na 34.061 bod, dok je S&P 500 skočio 5.9 posto, na 4358 bodova, a Nasdaq indeks 6.6 posto, na 13.478 bodova.

Snažan skok indeksa zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je ciklus povećanja kamata američke središnje banke završen.

U srijedu 1. studenog su čelnici Feda na redovnoj sjednici odlučili da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5.25 do 5.50 posto.

To je bila druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

Premda je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanje kamata, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi.

Tim više, kažu, što je Powell kazao i kako je rast prinosa na državne obveznice imao utjecaj na gospodarstvo. Naime, prema kamatama na obveznice određuje se niz kamata na kredite za građane i kompanije.

„Powellovi komentari u srijedu bili su upravo ono što su ulagači željeli čuti”, kaže Justin Burgin, potpredsjednik u tvrtki Ameriprise Financial.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, premda su mnoge tvrtke smanjile procjene poslovanja u tekućem, četvrtom kvartalu.

Do sada je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća za treće tromjesečje, pri čemu je njih 81 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 5.7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se na početku listopada očekivao rast od 1.6 posto.

No, nakon izvješća kompanija, smanjene su procjene njihovih zarada u četvrtom tromjesečju. Početkom listopada analitičari u anketi Reutersa očekivali su rast zarada u tekućem kvartalu za 11 posto na godišnjoj razini, dok sada očekuju rast od 7.2 posto.

„Premda su procjene smanjene, analitičari ipak očekuju značajan rast zarada u posljednjem kvartalu ove godine”, izjavio je Burgin.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer se ulagači nadaju da ni Europska središnja banka više neće povećavati kamate, s obzirom na to da inflacija u eurozoni postupno popušta.

Londonski FTSE indeks porastao je prošloga tjedna 1.7 posto, na 7417 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3.4 posto, na 15.189 bodova, a pariški CAC 3.7 posto, na 7047 bodova.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp