Zamijenite unutarnji nemir unutarnjim mirom

Zamijenite unutarnji nemir unutarnjim mirom

Ima li situacija koje su vam teške, naporne, frustrirajuće, idu vam na živce? Ima li dana kada ste nervozni/nemirni i da ne znate zašto, jednostavno ste se tako probudili? Ako ima, je li taj nemir/nervoza (bilo da se javlja zbog određene situacije, bilo da se tako probudite) ograničena samo na tu situaciju ili se ona nekako širi i na odnose, situacije koje nisu direktno povezane s njima?

Ovih dana učila sam kako je mir, odnosno nemir/nervoza naš izbor. Može biti svjestan izbor, no u velikoj većini slučajeva je podsvjesni/nesvjesni/automatski izbor obrazaca ponašanja-mišljenja-emocija koje smo preuzeli od tko zna koga, tko zna kada i tko zna zašto.

Krajem prošlog tjedna našla sam se ponovno u situaciji koja u meni izaziva nemir, nelagodu, frustraciju itd. Ta situacija ponavlja se u večernjim/noćnim satima i nije pod mojim utjecajem. Što god da sam po tom pitanju uradila, često i nije bilo korisno, jer se radi o tuđem ponašanju i o ljudima koji su pokazali nerazumijevanje, egocentričnost, bahatost i nasilnu crtu kada sam u vanjskoj realnosti pokušavala doći do nekog kompromisa.

Nije zapravo važno o čemu se konkretno radi. Važno je da se događala situacija koja me vrlo lako učini nervoznom, nemirnom i baca u osjećaj nemoći i frustracije. I to kako sam doživljavala tu situaciju, očito je bio samo moj podsvjesni izbor. Ovog puta odlučila sam napraviti svjestan pristup tom mom nemiru zbog te vanjske situacije.

Pustila sam glazbu koja me smiruje i ušla u proces kvantne harmonizacije s namjerom da je u meni mir i tišina, da je oko mene mir i tišina, bez obzira na vanjske okolnosti. Bila sam u procesu nekih 15 min i nakon toga sam osjećala unutarnji mir iako se vanjska situacija nije promijenila. Nastavila sam s onim što sam planirala za tu večer te smo čuli kucanje na vratima, što nas je jako iznenadilo. Još više nas je iznenadilo pitanje (koje se do sada u sličnim situacijama nije dogodilo nikada), u kojem nas se pita kako na nas utječe to tuđe ponašanje. Rekli smo svoje mišljenje i svjedočili smo promjeni vanjske realnosti. Za mene i supruga to je bilo ČUDO!

Dva dana nakon toga probudila sam se nemirna i bez obzira što znam tehnike pomoću kojih se mogu smiriti, iz meni nepoznatog razloga, nisam ih upotrijebila. Odlučila sam primijetiti kako sam nemirna i nervozna, kako ne znam zbog čega i ostaviti to tako. No, zbog tog izbora moja unutarnja nervoza prelila se i u vanjski svijet i situacije u kojima sam se našla. Komunikacija sa suprugom kretala se u smjeru povišenih tonova, zamjeranja, okrivljavanja i ne samo s moje strane prema njemu, nego i s njegove strane prema meni. Kasnili smo na jedan dogovor, bilo je mnogo nesporazuma u komunikaciji, a cijeli taj nemir osjetila sam i kao vrlo neugodnu napetost u tijelu, bol u vratu i leđima.

Kada razmišljam o tim događajima unazad, shvaćam kako je sve to bila jedna važna lekcija za moj život, lekcija koja možda može nekako pomoći i drugima. Svojim izborom sam reakciju na vanjsku (meni) neugodnu situaciju pretvorila u mir i kad je u meni prevladao mir bez obzira na vanjske okolnosti i vanjske okolnosti su krenule u smjeru poželjne promjene. Kada sam „ustala na krivu nogu“ i odlučila se identificirati s unutarnjim nemirom izazvanim tko zna čime, taj unutarnji nemir počeo se prelijevati na vanjske situacije, na odnose s drugima, na neugodno stanje u fizičkom tijelu.

Vanjske situacije, ma kakve god one bile, takve su kakve jesu. I svojim djelovanjem ih često ne možemo mijenjati samo zato što mi to želimo, govorimo o tome, zahtijevamo od drugih promjenu, pokrećemo se u smjeru ponašanja koje možda može nešto promijeniti… Naše želje, ponašanje i zahtjevi uvijek se nekako sudaraju s tuđim zahtjevima, željama i ponašanjima, a često se sudaraju i s nekim neživim konstruktima, kao što su zakoni, religijski običaji, obiteljski obrasci i navike, kultura itd.

No, ono što u svakom trenutku možemo birati (i biramo svjesno ili nesvjesno) je naša reakcija na vanjske situacije. Biramo biti u miru ili u nemiru. Biramo nekoj situaciji nalijepiti etiketu: strašno/grozno/ katastrofa/užasno/mrzim to ili nalijepiti etiketu: odlično/super/baš mi je to trebalo/to mi se baš sviđa.

I ne govorim o tome da ako osjetimo kako nešto mrzimo, da samo trebamo reći da to nešto volimo i da će se stvari promijeniti. Vrlo vjerojatno neće, jer ne mijenja se naša reakcija i unutarnje stanje (samo) promjenom misli. Ono se mijenja tako što ćemo promijeniti energetski otisak naše reakcije, što ćemo energetski promijeniti mržnju u ljubav ili prihvaćanje. Energetskoj promjeni svakako pridonosi i promjena misli, no to samo po sebi nije dovoljno. Potrebno je ući u dodir sa svojim energetskim aspektom i svjesno mijenjati energetsko stanje našeg bića. To je moguće kroz razne tehnike i alate, no to nitko drugi ne može umjesto nas. Sve te razne tehnike i alati nam ne koriste samo zato što ih znamo, ako ih u praktičnom životu ne upotrebljavamo. Upravo to sam ovih dana i promatrala – u jednoj situaciji izabrala sam praktično upotrijebiti te tehnike i znanja, a u drugoj situaciji sam izabrala tehnike ostaviti samo na spoznajnoj razini, a u praktičnom životu se prepustiti tom nemiru i posljedicama tog nemira.

Ako ikoga krivite za ono što u životu doživljavate, znajte da je to izbor. Izabirete vjerovati u iluziju da vam je netko za nešto kriv i da nemate moć promijeniti svoj doživljaj nekih životnih okolnosti i priča. Promjenom naših doživljaja i unutarnjih stanja utječemo na vanjske životne situacije i okolnosti. Ako unutarnji nemir zamijenimo unutarnjim mirom, često se i vanjske situacije mijenjaju na bolje i to na vrlo nevjerojatne načine. No, ako pokušavamo manipulirati tako što promjenom unutarnjih stanja nastojimo doći do točno određenih vanjskih promjena, na točno određeni način, vjerojatno ćemo često doživljavati razočaranje i frustraciju.

Ako još niste, uzmite život u svoje ruke i napravite od njega čaroliju. To i zaslužujete!

S ljubavlju, Rebeka

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp