Ivan Supek bio je posljednji član HAZU-a koji je kritizirao izdajničku vlast, je li došlo vrijeme za njihovo ukidanje?

Ivan Supek bio je posljednji član HAZU-a koji je kritizirao izdajničku vlast, je li došlo vrijeme za njihovo ukidanje?

Evo da nešto izvučem doslovno iz naftalina. Malo sam razmišljao i shvatio da nitko ne postavlja jedno pitanje. Što je s HAZU? Zašto nitko njih ništa ne pita? Nitko ih niti ne spominje, kao da ih nema.

Po mom nekom shvaćanju (vjerojatno opet preoptimističnom) u HAZU-u su akademici doktori povijesti, znanosti, ekonomije, kulture..itd. Dakle, zastupljena su sva područja iz socijalno-društvenog pa i političkog života naroda.

U Starom Rimu je bilo “Vijeće staraca”, gdje su tadašnji senatori dolazili po savjete, konzultacije i tome slično.

Po toj nekoj logici bi trebalo i ovo naše “Vijeće staraca” uključiti u izradu novih zakona, dati zakone njima na mišljenje. Upitajmo se – kada su ovi “mladi” ministri poput Filipovića, Malenice..itd. išli u HAZU po mišljenje nekog akademika iz tog područja s dugogodišnjim iskustvom? Njihovo ih mišljenje niti najmanje ne zanima. Oni to ignoriraju i slušaju samo premijera koji im kaže kako i što raditi jer je dobio “direktivu iz EU.

Po mom mišljenju HAZU bi trebalo ukinuti. Nitko ih ništa ne pita, više od pola građanstva nema pojma da uopće postoji nekakav HAZU. Godinama nema glasa od njih, ništa. Jedini koji je iznosio svoje mišljenje, stavove i davao savjete javno je bio pokojni akademik Ivan Supek. Bio je na meti kritika vladajućih, ali se nije dao ušutkati. Poslije njega tišina. Očito se HAZU pretvorio u sanatorij s povlaštenim mirovinama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp