Dorta Jagić – Kako je to živjeti u trenutku nekome tko silno pati?

Dorta Jagić – Kako je to živjeti u trenutku nekome tko silno pati?

Unatoč revoluciji zakona relativnosti koji barem daje mogućnost putovanja kroz vrijeme, čini mi se da moderni svijet zapovijeda točke, trenutke. I na bocama vode lake su lekcije zakona privlačnosti i tzv. ‘mindfulnessa’, potpune sabranosti i prisutnosti u trenutku.

Ma nemoj, trenutku, a kako je to živjeti u trenutku nekome -mnogima – tko u tom trenutku silno pati? Kako da nevoljnik u tom trenutku duboko diše i prati svoje misli bez osuđivanja sebe i drugih?

Nekidan se vraćam s pregleda kroz napučene čekaonice na Rebru, i gledam, prisutna u trenutku i duboko dišući, kako zgradom bauljaju gomile patnika svih ekspresionizmu dragih vrsta. Anonimna masa mesa koje se zbog nečega pokvarilo; bol, patnja, rezignacija itd. Ali bome, barem u liftu, na nekim nasmijanim pjegavim licima i – očito radničkim rukama – ima vedrine i nade! U što? Sigurno u neko zdravije sutra. Nada, sinonim za sve sadašnjosti nakon sadašnjosti.

Sigurno, znak je vremena i ono što se vjeruje i ono što se ne vjeruje. Glupo je doba, gluplje ne može. Od fanatika što kleče na glavnom trgu (iako je Isus prekorio ponos molitve na javnim mjestima) do onih šiki miki gurua koji dobro naplaćuju tješenje “uspješnog”, ali napetog zapada soteriologijom smirivanja u trenutku.

Prošlo je najmanje desetljeće otkako se puk napaćenog prvog svijeta brani od briga dubokim disanjem u trenutku, mirno, objektivno doživi ovaj tren ako možeš. Zapravo je to sužena varijanta stoicizma za brzo, tik-tok tehnološko doba.

Duhovna je to eugenika; takve tehnike zaboravljaju da je mnogima boravak u sadašnjem trenutku strava i da ono što tješi je ili slatko sjećanje -prošlost puna ljubavi i stvaralaštva ili vjera, nada – u bezbolniju budućnost. I šarena i slatka pomoć za bolan tren, prezreni eskapizam.

Neki to zovu eskapizam, a drugi glazba, art, punk, gaming, sf, fantasy, rural, dark academia, fairy & cottage core itd., ali eskapizam je stil, često maštovit i prepoznatljiv, a mindfulness nije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp