Tomašević hrvatske vojnike seli s Mirogoja kako bi osigurao grobna mjesta za migrante

Tomašević hrvatske vojnike seli s Mirogoja kako bi osigurao grobna mjesta za migrante

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio je hrvatske vojnike preseliti s Mirogoja kako bi osigurao grobna mjesta za migrante.

Udruga Hrvatska Mati koja se bori za zadržavanje mjere roditelji odgojitelj, napisali su otvoreno pismo gradonačelniku Zagreba.

Na početku kažu kako su članove njihove udruge uznemirile vijesti u vezi s planiranim promjenama u pravnim vezama uz korištenje grobnih mjesta u vlasništvu grada Zagreba te da pismom žele istaknuti zabrinutost.

„Prema našim saznanjima, postoji ideja da se pravo korištenja grobnih mjesta preraspodijeli na temelju imovinskog cenzusa obitelji te da se osiguraju grobna mjesta za imigrante. Osim toga, čuli smo da se planira premještaj domobrana stradalih hrvatskih vojnika iz Drugog svjetskog rata s Mirogoja u periferne grobnice. Ove promjene izazivaju zabrinutost u našem gradu Zagrebu“ pišu iz udruge.

Grobnice će se dodijeliti migrantima

Naglašavaju kako im je poznato fa su se nedavno donesene odluke koje su utjecale na stečena prava građana, poput onih vezanih uz novčanu pomoć roditelja odgojitelja i pravo na najam stana.

„Sada se čini da će se ista pravila primijeniti i na korištenje grobnih mjesta. Planiranje povećanja cijena korištenja gradskih groblja i promjena uvjeta podsjeća nas na nedavne izmjene prava na najam stana koje su izazvale kontroverze. Posebno nas zabrinjava informacija da će se cijene korištenja grobnih mjesta povisiti za članove obitelji pokojnika s visokim primanjima te da će se ukinuti prava na korištenje grobnica u vlasništvu Grada Zagreba ako obitelji već posjeduje vlastite grobnice“, navode u nastavku.

Tvrde kako je planirano da se oslobođena mjesta dodijele migrantima i stranim radnicima ako nemaju obitelj koja bi preuzela odgovornost u slučaju smrti u Hrvatskoj.

„Molimo vas da razmotrite ove promjene i njihov potencijalni utjecaj na naše građane. Pokušavamo razumjeti ciljeve vaše administracije, ali također tražimo transparentnost i dijalog u vezi s ovim pitanjima. Nadamo se da ćemo dobiti odgovor putem ovog pisma. Nadamo se da će vaš model vladanja pronaći rješenja  koja će zadovoljiti interese svih građana Zagreba, a ne samo pogodovati onima koji podržavaju politiku koju provodite kao gradonačelnik“, zaključili su.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp