Tucker Carlson posjetio je Juliana Assangea u britanskom zatvoru

Tucker Carlson posjetio je Juliana Assangea u britanskom zatvoru

Novinar Tucker Carlson posjetio je Juliana Assangea u britanskom zatvoru.

Osnivaču “WikiLeaksa”, ako bude izručen SAD-u, prijeti kazna od 175 godina zatvora zbog objave povjerljivih dokumenata

Novinar Tucker Carlson objavio je na društvenoj mreži X da je posjetio osnivača “WikiLeaksa” Juliana Assangea u londonskom zatvoru Belmarsh, iako, osim fotografije na kojoj je s Assangeovom suprugom Stellom Morris, nije iznio nikakve detalje u vezi s tim. 

Vjeruje se da je bivši voditelj Fox Newsa intervjuirao najpoznatijeg zatvorenika na svijetu, nakon što je prethodno razgovarao s njegovim ocem i bratom za medij 2021., ali i ranije ove godine.

Carlson je osudio Assangeovo zatvaranje, okarakteriziravši ga kao kršenje prava osnivača WikiLeaksa iz Prvog amandmana, za koji je rekao da predstavlja katastrofalan presedan za druge novinare i izdavače koji rade s povjerljivim materijalom.

Assange je uložio žalbu na svoje izručenje SAD-u, gdje mu prijeti do 175 godina zatvora zbog optužbi za kršenje Zakona o špijunaži jer je WikiLeaks objavio tajne vojne i diplomatske depeše koje dokumentiraju, između ostalog, zločine koje je počinila američka vojska u Afganistanu i Iraku .

Julian Assange nalazi se u zatvoru Belmarsh od 2019. godine, kada je protjeran iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu gdje je živio sedam godina. Assange je dobio politički azil, a kasnije i ekvadorsko državljanstvo, no oba su mu oduzeta prije uhićenja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp