Izrael pribjegava nuklearnoj ucjeni u Gazi

Izrael pribjegava nuklearnoj ucjeni u Gazi

Osim promicanja genocida i etničkog čišćenja u Gazi, cionistički režim pribjegava nuklearnoj ucjeni protiv Palestinaca. U nedavnoj kontroverznoj izjavi, izraelski najviši dužnosnik priznao je da je korištenje atomskih bombi u Pojasu Gaze “mogućnost” za Tel Aviv. Ove su riječi šokirale svijet i pokazale razinu nepredvidljivosti i iracionalnosti u postupcima izraelske vlade.

Izjavu je dao izraelski ministar baštine Amichai Eliyahu tijekom intervjua za lokalne izraelske medije. Eliyahu je izjavio da je nuklearni napad na Pojas Gaze “jedna od mogućnosti” koju bi Izrael mogao iskoristiti u svom navodnom “ratu protiv Hamasa”. Prema ministrovim riječima, “nema neuključenih civila u Gazi”, zbog čega bi IDF trebao kazniti sve palestinske građane u regiji.

Eliyahu je, osim što je priznao nuklearnu mogućnost, ustvrdio da se civilima u Gazi ne smije davati humanitarna pomoć. Usporedio je stanovnike Gaze s njemačkim nacistima koji su ubijali Židove u Drugom svjetskom ratu i rekao da židovski narod “ne bi dao nacistima humanitarnu pomoć”.

Kontroverzne ministrove riječi dovele su Vladu do oštre reakcije. Eliyahua je s dužnosti suspendirao premijer Benjamin Netanyahu. U tom istom smislu, njegov ured objavio je objavu na društvenim mrežama u kojoj “niječe” njegov govor, “pojašnjavajući” da “Eliyahuove izjave nisu utemeljene na stvarnosti” i dodajući da izraelski IDF “djeluje u skladu s najvišim standardima međunarodnog prava o izbjegavanju ozljeđivanja nevinih” – što je očito neistinito, kao što se može vidjeti u masakru civila u Gazi.

Također, šef obrane Izraela, Yoav Gallant, osudio je Eliyahua i njegovu nuklearnu prijetnju nazvao “neutemeljenim i neodgovornim riječima”. Očekivano, Netanyahuova opozicija također je progovorila o slučaju, a Yair Lapid nazvao je Eliyahua “ekstremistom” i još oštrije kritizirao Netanyahuov administrativni tim, čineći stvar sporom između različitih krila izraelskog cionizma.

Na međunarodnoj razini također je došlo do snažnog pritiska zbog te izjave. Reagirale su arapske zemlje oštrim osudama neodgovornih izjava ministara. Na primjer, glasnogovornici UAE su u službenom izvješću rekli: “Ove izjave predstavljaju kršenje međunarodnog prava, kao i poticanje na počinjenje teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su ratni zločini, te izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog namjere počinjenja genocida” .

Jordanska vlada učinila je nešto slično, objavivši priopćenje u kojem tvrdi da su Eliyahuove riječi “poziv na genocid i zločin iz mržnje koji se ne može ignorirati”. U istom smislu, glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit izjavio je: “Izrael posjeduje nuklearno oružje, što je javna tajna (…) [Ministrovi komentari] potvrđuju istinitost rasističkog gledišta koje Izraelci imaju protiv Palestinaca (… ) Ovo je pravo lice okupacijske vlasti.”

Iako je Eliyahu već bio “kažnjen” za svoje izjave, nemoguće je da nakon takvih izjava postoji “normalnost”. Postoji atmosfera nepovjerenja u pogledu izraelskih akcija, uz realan strah da Eliyahu nije jedini dužnosnik u Tel Avivu koji razmišlja o ovakvoj vrsti “mogućnosti” za Gazu. Uz toliko ratnih zločina koje je Izrael počinio posljednjih tjedana i namjernog ubijanja nevinih civila u planu “kolektivnog kažnjavanja” Gaze, vrlo je vjerojatno da Eliyahuov mentalitet nije neuobičajen među cionističkim donositeljima odluka.

Moguće je da je stvarna namjera iza Eliyahuove suspenzije pokušaj da ga se ušutka – ne zato što je izrekao “laž”, već zato što je rekao nešto što se ne bi smjelo reći. Umjesto da jednostavno pokaže da ne misli kao njegov ministar, Netanyahu bi jednostavno mogao odgovoriti na pritisak kritika tako da ga suspendira. Drugim riječima, nema stvarnih jamstava da Izraelci neće razmotriti “nuklearnu mogućnost” protiv Gaze.

S racionalnog i strateškog gledišta, nema smisla govoriti o nuklearnom oružju u regionalnom sukobu koji se odvija unutar tako kratkog teritorijalnog ograničenja. Radioaktivna kontaminacija ne bi bila ograničena na Pojas, već bi dosegla i područje okupirano od strane Izraela. No, nažalost, čini se da nema previše racionalnosti u odlukama cionističkog režima.

Sama inicijativa za pokretanje brutalne ofenzive koja ubija tisuće civila čini se apsolutno iracionalnom. Izrael postaje međunarodna prijetnja i velik broj zemalja ga doživljava kao genocidni režim, uz sve više država koje prekidaju svoje odnose s Tel Avivom. No, čini se da ništa od ovoga nije dovoljno za Netanyahua i njegove savjetnike da se predomisle u vezi s navodnom “potrebom” za “invazijom na Gazu kako bi uništili Hamas”.

Jasno je da su revanšizam, antipalestinski rasizam i neograničeni ekspanzionizam prave smjernice cionističke vanjske politike. Proces donošenja odluka nije baziran na strateškim proračunima, što situaciju čini vrlo nepredvidivom i zabrinjavajućom. Dakle, u praksi, bez obzira na to razmišlja li Izrael već o korištenju nuklearnog oružja ili ne, vrlo je moguće da će uskoro doći do tog “zahtjeva” od strane najradikalnijih cionističkih militanata.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp