Klimatski teroristi čekićem razbijaju umjetnička djela u National Gallery u Londonu

Klimatski teroristi čekićem razbijaju umjetnička djela u National Gallery u Londonu

Klimatski aktivisti razbijaju čekićem umjetnička djela u National Gallery u Londonu. Sve s ciljem kako bi spasili planetu i zaustavili korištenje fosilnih goriva.

Dvoje mladih klimatskih plaćenika povezanih s ekološkom aktivističkom organizacijom Just Stop Oil jutros su ušli u Nacionalnu galeriju u Londonu i razbili staklo koje štiti djelo Diega Velázqueza. 

Napad je kako kažu uslijedio kao odgovor na objavu da vlada konzervativnog britanskog premijera Rishija Sunaka planira godišnje dodjeljivati ​​dozvole za naftu i plin bušilicama u Sjevernom moru, udvostručivši svoju predanost iscrpljivim resursima i okrećući se od čistih i obnovljivih izvora energije. 

Akcija je označila posljednji napor organizacije da skrene pozornost na globalnu potrebu za smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima kako bi se izbjegle „katastrofalne klimatske promjene“. 

Par je ciljao Velázquezovo ca. 1647–51  Zahod Venere ; obično poznat kao “Rokeby Venus”, djelo je 1914. godine srezala kanadska aktivistica Mary Richardson u znak protesta zbog zatvaranja i okrutnog postupanja prema britanskoj sufražistkinji Emmeline Pankhurst. 

Just Stop Oil je krajem prošle godine najavio da će uzeti kampanju za pravo glasa s početka dvadesetog stoljeća kao svoj model, ali do danas, njeni članovi nisu uzeli nož u platno. 

Napad na “Rokeby Venus” je eskalacija prijašnjih pokušaja grupe da pridobiju pozornost za svoj cilj, glavni među njima je prošlogodišnje zalijevanje Van Goghovih  Suncokreta iz 1888.  juhom od rajčice. I taj se događaj dogodio u Nacionalnoj galeriji i izazvao bijes Međunarodnog vijeća muzeja.

“Žene nisu dobile pravo glasovanjem; vrijeme je za djela, a ne za riječi”, rekla je okupljenima odmah nakon akcije jedna od prosvjednica, dvadesetdvogodišnja Hanan Ameur. Zadavši po pet udaraca sigurnosnim čekićima, Ameur i drugi prosvjednik Harrison Donnelly (20) uspjeli su razbiti staklo na više mjesta. Slika je pretrpjela samo manja oštećenja,  izvještava Hyperallergic

Nije poznato kada će se rad vratiti u galeriju; od tada je zamijenjena talijanskom slikom iz sedamnaestog stoljeća,  Mrtvi vojnik , koja se svojedobno pripisivala Velázquezu. Ameur i Donnelly uhićeni su zbog kaznenog djela štete, prema londonskoj Metropolitanskoj policijskoj službi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp