Izrael pooštrava nadzor na internetu: Prijete zatvorske kazne za gledanje “lažnih” postova

Izrael pooštrava nadzor na internetu: Prijete zatvorske kazne za gledanje “lažnih” postova

U Izraelu se od 8. studenog može zatvoriti za skrolanje lažnih Twitter profila i gledanje takozvanog terorističkog sadržaja. Organizacije za ljudska prava to vide kao nezakonito uplitanje u slobodu izražavanja, posebice izraelskih Arapa. Izraelska vlada, s druge strane, ističe važnost borbe protiv “vukova samotnjaka”.

Od 8. studenog u Izraelu može biti opasno gledati “pogrešne” sadržaje na internetu. Ljudi koji gledaju ili čitaju sadržaj koji se smatra “terorističkim materijalom” mogu se suočiti s kaznom zatvora do godinu dana. Prema izvješćima , prijedlog zakona zabranjuje ljudima “sustavno i kontinuirano konzumiranje publikacija terorističke organizacije u okolnostima koje sugeriraju identifikaciju s terorističkom organizacijom” Praćenje “pogrešnih” Twitter računa moglo bi biti dovoljno. U međuvremenu, zakon se ne bi trebao primjenjivati ​​ako netko čita takve postove “slučajno, u dobroj vjeri ili iz legitimnih razloga”, kao što je dobivanje informacija.

Svatko tko opetovano gleda videozapise ekstremističkih skupina kao što su Hamas ili “Islamska država” može biti osumnjičen da je simpatizer i da je radikaliziran za svoju svrhu. To je omogućeno dopunom članka 24. Zakona o suzbijanju terorizma, koji u početku vrijedi za razdoblje od dvije godine. Osim dviju gore navedenih terorističkih skupina, ministar pravosuđa može dodati druge organizacije na popis u bilo kojem trenutku uz odobrenje Ministarstva obrane i Odbora Knesseta za ustav, pravo i pravosuđe.

Iako je zakon službeno usmjeren na sprječavanje takozvanog “terorizma vuka samotnjaka” od strane radikaliziranih pojedinaca, kritičari ga također vide kao namjerno ciljanje izraelskih Arapa. Osobito organizacije za ljudska prava vide kriminalizaciju pasivne medijske konzumacije kao granicu koja se ne smije prijeći.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp