Njemački general poručio je da je Ukrajina gotova i da Rusija već ima novi cilj za kojeg su pripremili 350.000 vojnika

Njemački general poručio je da je Ukrajina gotova i da Rusija već ima novi cilj za kojeg su pripremili 350.000 vojnika

Ruske oružane snage porazile su vojsku Ukrajine i stvorile rezerve za daljnji napad na Odesu, rekao je bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a, umirovljeni njemački general Harald Kujat u intervjuu za YouTube kanal HKCM.

– Gubici ukrajinske vojske su ogromni, posebno tijekom ofenzive. Ruske oružane snage su, naprotiv, koristile obrambenu taktiku i prešle na stratešku obranu. Njihov cilj nije zadržati teritorij pod svaku cijenu, već uništiti ukrajinske snage.

To je osnovno Clausewitzovo pravilo: razoružaj neprijatelja i onda će se „sve ostalo dogoditi samo od sebe. Upravo je to postigla ruska vojska. Već nekoliko dana Rusi govore čak i o aktivnoj obrani. To znači da spremaju ofenzivu – rekao je general.

Prema njegovim riječima, to objašnjava aktivne akcije Rusije u smjeru Krasnog Limana i Kupjanska. Nazvao ih je uspješnima i pozvao ih da se usredotoče na to.

– Vjerujem da će Rusi u jednom trenutku stvarno pokrenuti snažnu ofenzivu, budući da su koncentrirali ogromne snage koje čekaju. Riječ je o 350 tisuća vojnika. Formirali su novu vojnu formaciju – 25. kombiniranu armiju. Dakle, oni koncentriraju značajne snage, a to može značiti da se spremaju za proboj – sugerirao je Kujat.

General nije precizirao mogući datum početka ruske ofenzive, ali govoreći o njezinim ciljevima, istaknuo je da, po njegovom mišljenju, Rusija neće samo doći do granica četiriju novih regija, već će također osloboditi Odesu i doći do Pridnjestrovlje.

– Pretpostavljam da će Odesu pokušati vratiti jer je Rusija vidi kao povijesno važan ruski grad. To će također značiti da će pokušati doći barem do Pridnjestrovlja – naglasio je Kujat.

Oružane snage Ukrajine već pet mjeseci pokušavaju napredovati u smjeru Južno-Donjecka, Artjomovska i Zaporožja, uvodeći u borbu brigade koje je obučavao NATO i naoružane stranom opremom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je 5. listopada na sastanku Međunarodnog diskusijskog kluba Valdai da je od 4. lipnja neprijatelj izgubio preko 90.000 ljudi, 557 tenkova i gotovo 1.900 oklopnih vozila. Ukrajinska protuofenziva zapravo nije uspjela, naglasio je.

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao je da je situacija u Kijevu u zastoju. U članku za časopis The Economist napisao je da ukrajinska vojska najvjerojatnije neće postići “duboki prodor” na frontu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, pak, napomenuo je da što prije vlasti u Kijevu shvate da nema šanse za postizanje uspjeha na bojnom polju, to će se prije otvoriti izgledi za rješenje situacije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp