Rusko ministarstvo financija poručilo da će digitalna rublja zamijenit gotovinu

Rusko ministarstvo financija poručilo da će digitalna rublja zamijenit gotovinu

Rusko ministarstvo financija poručilo da će digitalna rublja zamijenit gotovinu.

Prijelaz na CBDC (digitalnu valutu) i dalje će biti potpuno dobrovoljan. Ne morate brinuti – tako kažu.

Aleksej Mojsejev, zamjenik ruskog ministra financija, barem je najiskreniji.

Kad je u intervjuu iz rujna 2021. objavio da je “digitalna rublja zamjena za gotovinsku rublju”, skeptici su proširili bolne glasine da je Moiseyevljeva osvježavajuća i nagrađujuća iskrenost izvučena iz konteksta.

Evo što je gospodin Moiseev rekao za RIA Novosti dvije godine kasnije, 30. listopada 2023.:

U biti, [digitalna rublja] je prava valuta 22. ili bilo kojeg drugog stoljeća, koja na kraju dana mora zamijeniti gotovinu.


Također je obećao da će digitalna rublja biti “prikladnija” od gotovinskih i bezgotovinskih transakcija. Sigurnost i udobnost vodeći su principi 21. stoljeća, stoga je lako zamisliti da će 22. stoljeće biti iznimno sigurno i nečuveno udobno.

Ali samo da budemo 100% jasni: Elvira Nabiulina i njezini vjerni obožavatelji bloga obećavaju da Rusi nikada neće biti prisiljeni koristiti digitalne rublje.

Postupni prijelaz na CBDC bit će organski proces — prirodni rezultat iznimne pogodnosti.

Rusi nikada neće biti spriječeni da koriste gotovinu u određenim situacijama, iako se to već događa upravo sada, danas, 2023. godine.


Kao što je jučer rekla svima omiljena predsjednica Banke Rusije, Rusima će uvijek biti dopušteno odlučiti kako će primati svoje plaće i mirovine – to je njezin trenutni “stav” i bilo bi nepristojno uopće razmišljati o promjeni tog stava.

Baš kao što bi bilo nepristojno misliti da će se stav Banke Rusije o postavljanju ograničenja potrošnje digitalnih rublja kada promijeniti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp