Smrtonosne oznake na kutijama cigareta uskoro bi mogle osvanuti na mesnim proizvodima

Smrtonosne oznake na kutijama cigareta uskoro bi mogle osvanuti na mesnim proizvodima

Smrtonosne oznake na kutijama cigareta uskoro bi mogle osvanuti na pakovanjima mesa i to sve kako bi se smanjila njegova konzumacija zbog spašavanja planeta od navodnih „klimatskih promjena“

Donosimo vam kompletno službeno izviješće u pisanom obliku:

„Postojalo je vrijeme kada pušenje cigareta nije bilo samo normalna stvar, već su to poticali i liječnici. Na kraju, dokazi su sustigli.

Slično se dogodilo s mesom u posljednjih nekoliko desetljeća. Nedavne izjave Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potvrdile su da meso šteti ljudskom zdravlju i planetu. Ali kao i s duhanom u 1960-ima i 70-ima, ovom znanstvenom saznanju trebalo je vremena da se filtrira u ponašanju potrošača.

Poruke kao što su “pušenje ubija” i “pušenje uzrokuje sljepoću” uz grafičku sliku zakonski su obvezne na svim duhanskim proizvodima u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2008. Ove oznake upozorenja pomogle su smanjiti broj pušača na nacionalnoj razini. Može li nešto slično djelovati na smanjenje potrošnje mesa? I ako je tako, na što je najbolje upozoriti ljude?

U novoj studiji otkrili smo da grafičke oznake upozorenja smanjuju izbor mesnih obroka za 7%-10% kada su opisivale posljedice jedenja mesa za zdravlje, epidemije bolesti i klimatske promjene.

Na što vrijedi upozoriti?

Oznake upozorenja na pakiranjima mesa ili jelovnicima mogle bi istaknuti dokaze da relativno visok unos mesnih proizvoda povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, a prema jednoj studiji i demencije. Također postoje dokazi da konzumacija crvenog i prerađenog mesa dovodi do većeg rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 , pretilosti i više vrsta raka.

Ili bi ove oznake mogle upozoriti ljude da uzgoj mesa dramatično povećava rizik od pandemije. Epidemije zoonoza (koje prelaze sa životinja na ljude, poput COVID-19 ili svinjske gripe) vjerojatnije će se pojaviti tamo gdje su životinje u izuzetno bliskom kontaktu. I dok se farme šire u divlje zemlje, vrste lišene staništa migriraju u mjesta i gradove gdje su susreti s ljudima vjerojatniji.

Oznake na mesnim proizvodima i jelovnicima također bi mogle upozoriti ljude na štetu okolišu koju uzrokuje konzumacija mesa. Procjenjuje se da je stočarstvo odgovorno za do 15% svih emisija stakleničkih plinova koje proizlaze iz ljudskih aktivnosti. Odbor za klimatske promjene, koji savjetuje vladu Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da bi potrošnja mesa trebala pasti za 20% do 2030. i 35% do 2050. kako bi se dosegao neto nulti cilj zemlje.

Testiranje naljepnica

U nedavnoj smo studiji zamolili 1001 mesojeda iz Ujedinjenog Kraljevstva da u internetskom upitniku izaberu između četiri opcije za 20 obroka. Sudionici su morali potvrditi svoje preferencije klikom na sliku mesne, riblje, vegetarijanske ili veganske opcije za obroke uključujući hamburgere, curryje, lazanje i kolače od tjestenine.

Kako bismo procijenili utjecaj grafičkih natpisa upozorenja na broj ljudi koji se odlučuju za meso, podijelili smo sudionike u četiri skupine. Jedna je grupa vidjela oznaku upozorenja ispod opcije mesa koja prikazuje iskrčeno područje i izraz “konzumacija mesa doprinosi klimatskim promjenama”. Druga je grupa vidjela mesnu opciju označenu slikom čovjeka koji ima srčani udar i tekstom “konzumacija mesa doprinosi lošem zdravlju”. Treća skupina vidjela je oznaku ispod opcije mesa koja prikazuje životinje u kavezima na mokroj tržnici, uz natpis “konzumacija mesa doprinosi pandemijama”. Posljednja grupa vidjela je četiri opcije obroka bez oznaka.

Kada nije prikazana nikakva oznaka upozorenja, sudionici su odabrali opcije mesa otprilike dva od tri puta (64%). Ta je brojka pala na 54% s oznakama upozorenja na pandemiju, 55% s oznakama zdravstvenih upozorenja i 57% s oznakama upozorenja o klimi.

Državne intervencije za poticanje ljudi da jedu manje mesa mogu biti kontroverzne, pa ostaje pitanje koja bi oznaka mogla biti najprikladnija za kampanju podizanja javne svijesti. U naknadnim pitanjima sudionici su naveli da se ne protive oznakama klimatskih upozorenja na mesu, ali su manje podržavali oznake koje se odnose na zdravstvene i pandemijske rizike konzumacije mesa.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se ponovili i potvrdili ovi nalazi, sada imamo neke dokaze koji upućuju na to da bi uvođenje oznaka klimatskih upozorenja moglo biti učinkovito u utjecanju na izbor obroka i relativno prihvatljivo za javnost“.

Sudeći prema napisanom, globalisti uz pomoć klimatske agende žele konzumaciju mesa svesti samo na one odabrane dubokog novčanika.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp