Biden kaže da ne postoji nikakva mogućnost prekida vatre u Gazi

Biden kaže da ne postoji nikakva mogućnost prekida vatre u Gazi

Dok broj civilnih žrtava nezaustavljivo raste, Joe Biden je otvoreno odbacio pozive na primirje u Gazi, rekavši da “ne postoji mogućnost” da se to dogodi.

U pismu objavljenom prošlog tjedna, više od 500 bivših suradnika u izbornoj kampanji koji su pomogli u izboru Bidena 2020. pridodali su sve većem broju poziva da se radi na prekidu vatre u Gazi.

“Kao predsjednik Sjedinjenih Država, imate značajan utjecaj u ovom opasnom trenutku”, stoji u pismu prema izvješću Voxa.

“Morate pozvati na prekid vatre, razmjenu talaca i deeskalaciju te poduzeti konkretne korake za rješavanje uvjeta okupacije, apartheida i etničkog čišćenja koji su korijen užasnog nasilja kojem sada svjedočimo.”

U nedjelju je novinar pitao američkog predsjednika kakve su šanse za prekid vatre u Gazi uz molbe Ujedinjenih naroda, zemalja Bliskog istoka i stotina tisuća prosvjednika diljem svijeta.

Bidenove primjedbe ponavljaju izjave Izraela, čiji je premijer Benjamin Netanyahu također odbacio pozive na primirje u subotu.

“Nećemo stati dok ne završimo ovu kampanju”, rekao je Netanyahu. “Ne postoji ništa osim pobjede.”

Dodao je da nikakav “međunarodni pritisak” ili bilo kakva “kleveta bačena na IDF i ono što mi radimo” neće odvratiti Izrael u njegovoj ofenzivi protiv Hamasa. “To je dekret, to je imperativ, na nama je da branimo jedinu državu židovskog naroda.”

Prema nedavnoj anketi Data for Progress , većina Amerikanaca, i demokrata i republikanaca, vjeruje da bi američka vlada trebala pozvati na prekid vatre usred izvješća o desecima tisuća civilnih žrtava u Gazi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp