Glavni direktor WHO-a žali se na internetske “teorije zavjere” o sporazumu WHO-a o pandemiji

Glavni direktor WHO-a žali se na internetske “teorije zavjere” o sporazumu WHO-a o pandemiji

S obzirom na žestinu križarskog rata Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa protiv “dezinformacija”, ako ne znate ništa bolje, teško da biste pogodili da je on na čelu UN-ove zdravstvene agencije, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a ne ” Ministarstva istine”.

S druge strane, s obzirom na njegovu vlastitu ulogu i ulogu WHO-a u katastrofalno pogrešno vođenoj pandemiji – kada su krivci na nacionalnoj i međunarodnoj razini otkrili “dezinformacije” kao način da diskreditiraju svaku kritiku – to niti malo ne čudi.

Sada Tedros piše: “Mi smo u vremenu kada su lažne vijesti, laži, teorije zavjere i dezinformacije raširene.” Razlog je ovaj put pritisak UN-a da zemlje diljem svijeta pristanu na “sporazum o pandemiji”.


Dokument je osmišljen kako bi mobilizirao resurse za rješavanje “sljedeće pandemije”, ali je daleko od toga da je ograničen na zdravstvena pitanja.

Protivnici upozoravaju da dogovor također ima za cilj uvesti alate za nadzor, učinkovito olakšati cenzuru i potkopati suverenitet zemlje u procesu donošenja odluka tijekom zdravstvene krize prijenosom nekih ovlasti na UN.

Čini se da ova potonja ozbiljna zabrinutost posebno zabrinjava Tedrosa.

Postoji mnogo više aspekata gubitka nacionalnog suvereniteta od otvorenih aspekata poput izravnog nametanja cijepljenja ili karantina, ali u svom se postu Tedros odlučio usredotočiti na te, a zatim oštro kritizira tvrdnje koje su “potpuno neutemeljene, neistinite i besmislice i imaju niz neutemeljenja u stvarnosti.”

Glavni direktor WHO-a se previše buni, mogli bi neki zaključiti.

Takav se jezik ne pojavljuje samo iz vedra neba; to je obično signal da iza kulisa ne ide sve glatko, a ovdje se čini da Tedros pokušava ne samo uvjeriti zemlje “lažnih vijesti, laži, teorija zavjere…” oko ovog pitanja, već ih i navesti da pokrenu propagandu kampanje što je prije moguće započeti u korist sporazuma, ASAP.

Tedros to naziva “aktivnim suprotstavljanjem lažnim narativima”.

“Važno je da komuniciraju sa svojim građanima i uvjere ih da ovaj sporazum izričito štiti suverenitet njihove zemlje. Ne bi trebalo biti mjesta sumnji ili zabuni u ovom pitanju,” napisao je na X.

Post – ili cijela studija – koja objašnjava kako točno predloženi ugovor “izričito štiti” nacionalni suverenitet bio bi još bolji kao način da se “ne ostavi mjesta sumnji ili zabuni”.

Toga nema, ali napori za promicanje narativa WHO-a samo se povećavaju. Na primjer, Spark Street Advisors lobira s prijedlozima za “blage (reputacijske) poticaje kao što su tehnički i materijalni resursi za pomoć državama (uz usklađivanje).

Većina međunarodnih sporazuma prepušta državama da se „samostalno izvješćuju” o provedbi, ali ovdje se sporazumom preporučuje „uspostava neovisnog nadzornog odbora zaduženog za redoviti pregled poštivanja sporazuma o pandemiji od strane država stranaka te pravovremenost, potpunost i točnost samoprijavljivanja.”

Time se ne narušava suverenitet. Apsolutno ne. 


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp