Još jedan korak bliže ka Velikom resetiranju: EU prelazi na digitalne vize za schengenski prostor

Još jedan korak bliže ka Velikom resetiranju: EU prelazi na digitalne vize za schengenski prostor

Ljudi koji traže vize za posjet europskom schengenskom području uskoro će to činiti putem online platforme, prema promjeni koju su u ponedjeljak odobrili ministri vanjskih poslova EU.

Prema EU-u, pomak prema digitalizaciji procesa izdavanja viza također će ukloniti potrebu da podnositelji zahtjeva dobiju naljepnicu u svoju putovnicu, što znači da se više neće morati sastajati u konzulatima ili uredima pružatelja usluga.

Promjena, uvedena nakon dugog zakonodavnog procesa, stupit će na snagu nakon tehničkih radova na viznoj platformi, za koje se očekuje da će trajati mjesecima, a zatim objave u službenom listu EU-a.

Schengenski prostor uključuje 23 od 27 država članica EU-a plus pridružene susjede Švicarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Internetski sustav viza “pojednostavit će proces podnošenja zahtjeva za putnike”, rekao je španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlasca, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Nakon što se to uspostavi, osobe koje se prijavljuju za kratke boravke u schengenskom području učitavat će dokumente, podatke i elektroničke kopije svojih putnih dokumenata s biometrijskim podacima i plaćati pristojbe, a sve to putem internetske platforme.

Ako budu odobreni nakon unakrsne provjere baze podataka, primit će kriptografski potpisan crtični kod za ispis ili pohranjivanje na svom uređaju.

Ali neki kandidati koji prvi put podnose zahtjev ili oni s novom putovnicom ili promijenjenim biometrijskim podacima možda će ipak morati prisustvovati osobnom sastanku.

Neke zemlje, poput Australije, već imaju slične sustave, gdje je online viza povezana s putovnicom osobe bez potrebe za naljepnicom u njoj.- prenosi Insider Paper.

U većini slučajeva građani više od 60 zemalja diljem svijeta, uključujući Australiju, Britaniju, Kanadu, Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države, ne moraju podnijeti zahtjev za kratkoročne schengenske vize.

Ali od njih će se i dalje tražiti da se prijave online za prethodno provjereni ulazak u okviru Europskog sustava putnih informacija i autorizacije (ETIAS), sličnog sustavu ESTA koji koriste Sjedinjene Države. Očekuje se da će ETIAS početi s radom sredinom 2025.

Svi posjetitelji koji ulaze u Europsku uniju — bez viza ili bez viza — proći će kroz automatski sustav ulaska/izlaska (EES) EU-a, koji je također dosta odgođen, ali se očekuje da će biti uspostavljen do kraja 2024.

Kompjuterizirani EES bilježit će osobne podatke i biometrijske podatke zajedno s datumom ulaska i izlaska, vodeći evidenciju o prekoračenjima i odbijenim ulascima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp