Premijer Pedro Sanchez – Zajamčit ćemo jedinstvo Španjolske putem dijaloga i oprosta

Premijer Pedro Sanchez – Zajamčit ćemo jedinstvo Španjolske putem dijaloga i oprosta

Španjolski premijer Pedro Sanchez branio je 15. studenog usvajanje Zakona o amnestiji za katalonske separatiste koje progoni pravosuđe, ocijenivši da su potrebni dijalog i oprost kako bi zacijelile rane od pokušaja secesije Katalonije 2017., objavio je Reuters.

Sanchez je istaknuo da prijedlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste nije napad na ustav zemlje, nego da naglašava njegovu snagu i valjanost, prenio je Reuters.

Sanchez se obratio zastupnicima na početku rasprave koja prethodi glasanju o njegovu drugom mandatu na čelu španjolske Vlade.

Rekao je da će predložena amnestija, koja je izazvala prosvjede širom zemlje, koristiti političkim liderima čije ideje ne dijeli i čija djela odbacuje, ali i drugima koji su bili uvučeni u taj proces.

Zajamčit ćemo jedinstvo Španjolske putem dijaloga i oprosta“, izjavio je pred zastupnicima vođa socijalista koji je morao pristati na amnestiju katalonskim strankama u zamjenu za njihovu potporu da ostane na vlasti tijekom glasanja o povjerenju koje bi se trebalo održati u četvrtak.

Sanchez je na vlasti od 2018. godine.

“Okolnosti su takve kakve su i treba učiniti najbolje što se može”, rekao je Sanchez, koji se do izbora održanih 23. srpnja protivio takvoj mjeri oko koje je španjolsko društvo duboko podijeljeno.

“Amnestija nam može pomoći da prevladamo podjele u Kataloniji”, dodao je.

Sanchez je pozvao desnu oporbu, koja je u nedjelju na ulicama okupila tisuće ljudi, da bude “odgovorna”.

Ocijenio je da je problem oporbe u tome što ne prihvaća izborne rezultate.

Bude li usvojen, zakon će omogućiti Carlesu Puigdemontu, vođi secesionista, da se vrati u Španjolsku, šest godina nakon što je pobjegao u Belgiju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp