Erdogan tvrdi da se bliži kraj za Izrael unatoč njihovim prijetnjama da će upotrijebiti nuklearnu bombu

Erdogan tvrdi da se bliži kraj za Izrael unatoč njihovim prijetnjama da će upotrijebiti nuklearnu bombu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da je Izrael “teroristička država” koju podržava Zapad i koja će se uskoro suočiti sa svojim krajem unatoč prijetnji da će upotrijebiti nuklearno oružje protiv svojih neprijatelja.

“Izraele, imate atomsku bombu, nuklearnu bombu i prijetite joj.” Mi to znamo i vaš kraj dolazi”, rekao je Erdogan u govoru članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AK Party) u parlamentu u Ankari.

Erdogan je tada osudio Izrael za izvođenje “masakra” nad Palestincima u Gazi u kampanji uništenja Hamasa.

“Nećete naći nijednu drugu zemlju ili vojsku na svijetu (osim Izraela) koja bombardira gradove dan i noć svojim ratnim zrakoplovima kako bi ubijala samo djecu; koji bombardira bolnice, bogomolje, škole, tržnice, zgrade, ulice. Zemlja koja nastavlja s ovim nehumanim činom sa svojim tenkovima, artiljerijom i oružjem”, rekao je Erdogan.

“Sama ova slika dovoljna je da pokaže da ovdje nije cilj samoobrana, nego divljaštvo da se počini čin s predumišljajem protiv čovječnosti”, rekao je. “S divljaštvom bombardiranja civila koje je tjerao iz njihovih domova dok se kreću, on doslovno koristi državni terorizam.” Jasno kažem da je Izrael teroristička država.

“Nažalost, Zapad, odnosno SAD, i dalje gleda na ovo pitanje kao nekada. Hamas nije teroristička organizacija”, nastavio je. “To je organizacija za oslobađanje mudžahedina, koji se bore da zaštite svoju zemlju i građane.”

“Nikada se nećemo ustručavati reći istinu da su pripadnici Hamasa koji štite svoju zemlju, čast i živote protiv okupacijske politike borci otpora, samo zato što se zbog toga neki ljudi osjećaju neugodno.”

“Iako proklinjemo izraelsku administraciju, ne zaboravljamo one koji otvoreno podupiru ove masakre i one koji ih žele legitimizirati”, rekao je, ukazujući na Sjedinjene Države i druge zapadne saveznike Izraela.

“Suočavamo se s genocidom”, dodao je.

Izraelski ministar baštine Amihai Eliyahu, pa čak i američki politički stručnjaci nedavno su predložili upotrebu nuklearnog oružja kao dio “Samsonove opcije” protiv bliskoistočnih susjeda.

Premijer Benjamin Netanyahu suspendirao je Eliyahua iz svog kabineta ranije ovog mjeseca nakon što je predložio Izraelu da pokrene nuklearni napad na Gazu.

“Eliyahuove izjave nisu utemeljene na stvarnosti.” Izrael i IDF (vojska) djeluju u skladu s najvišim standardima međunarodnog prava kako bi izbjegli ozljeđivanje nevinih. Nastavit ćemo to činiti dok ne pobijedimo”, objavili su iz Netanyahuova kabineta.

Izrael nije niti potvrdio niti opovrgnuo svoju nuklearnu sposobnost, ali se vjeruje da posjeduje nuklearno oružje.

Na nedavnom sastanku u Istanbulu pred Velikojoj je gomili Erdogan zaprijetio objavom rata “ratnom zločincu” Izraelu ako nastavi s napadom na Gazu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp