Španjolske ministrice Bellara i Montero – Prekinimo diplomatske odnose s Izraelom

Španjolske ministrice Bellara i Montero – Prekinimo diplomatske odnose s Izraelom

Na tisuće prosvjednika okupilo se jučer, 18. studenog pred veleposlanstvom Izraela u Madridu prosvjedujući protiv okupacije Palestine i ubojstva više od 16.000 civila, a među njima su bile i španjolske ministrice za socijalna pitanja i rodnu jednakost.

Prosvjednici okupljeni protiv genocida u Gazi vikali su “Netanyahu ubojico”, “Država cionista, država ubojica” te “Vlado (Španjolske) prekini s njima odnose”.

Oko izraelskog veleposlanstva bilo je rasporođeno jako policijsko osiguranje. Prosvjednici, neki s crno-bijelim palestinskim maramama “kufijama” oko vrata, optužili su Europsku uniju i Sjedinjene Države za suučesništvo u zločinima u Pojasu Gaze gdje su polovica ubijenih djeca.

Među ogorčenim građanima bile si i članice španjolske lijeve Vlade, ministrica za socijalna pitanja Ione Bellara i ministrica za rodnu ravnopravnost Irene Montero, obje članice stranke Podemos. S njima je bila i glasnogovornica stranke Isa Serra.

“Španjolska treba prekinuti diplomatske odnose s Izraelom”, izjavila je ministrica Belarra. U četvrtak 16. studenog je socijalistički premijer Pedro Sanchez dobio novi četverogodišnji mandat na čelu lijeve koalicijske vlade u kojoj je i Podemos, a idućih dana bi trebao imenovati ministre.

Sanchez je prošli tjedan obećao u parlamentu da će raditi na međunarodnom priznanju Palestine, ustvrdivši da je jedino rješenje višedesetljenog sukoba ono koje predlažu Ujedinjeni narodi, odnosno uspostava dviju suverenih i priznatih susjednih država Izraela i Palestine. Španjolska do siječnja predsjeda EU-om.

Izraelska vlada nastavlja s okupacijom Palestine, te odbija njeno priznanje, uz vojnu i političku podršku Sjedinjenih Država. Prosvjednici u Madridu došli su jučer i pred američko veleposlanstvo gdje su vikali “ubojice, ubojice”.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp