Ustavni sud – Ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije protuustavno

Ustavni sud – Ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije protuustavno

Ustavni sud dao je zeleno svjetlo odluci Gradske skupštine iz 2022. godine kojom je revidirana ranija odluka o postupnom ukidanju demografske mjere “roditelj odgojitelj”, koju je bio uveo pokojni gradonačelnik Milan Bandić.

Kada je preuzeo vlast, aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević naslijedio je mjeru kojom je 5800 majki u Zagrebu dobivalo oko 5000 kuna mjesečno za troje ili više djece. Za nju se mjesečno iz gradskog proračuna moralo izdvajati oko 40 milijuna kuna, pa ju je Tomašević prije dvije godine trajno ukinuo, a za postojeće korisnike drastično je srezao.

Naknada se trebala dobivati do 15. godine djeteta, ali se skratila do sedme godine i još se s 5000 srezala na 1000 kuna neto. Korisnici mjere pokrenuli su upravni postupak, a Visoki upravni sud, u srpnju prošle godine, nakon provođenja testa razmjernosti, zaključio je kako su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem te mjere legitimni, ali nova, ovako srezana mjera, nije razmjerna cilju koji se želio postići.

Grad je, naime, tobože želio spasiti proračun, (Gradonačelnik Tomašević je govorio o godišnjoj uštedi od 300 milijuna kuna za prošlu, 2022. godinu, ali to je bila zapravo čista osveta Bandićevoj mjeri)  vratiti žene na tržište rada, a djecu u vrtiće. Mjera se revidirala u mjesecu rujnu prošle godine kada je  donesena nova, prema kojoj puna novčana pomoć korisnicima ostaje do 31. ožujka 2023., a onda se postupno smanjuje.

To je značilo da “roditelji odgojitelji” do toga datuma ostaju na razini 65 posto prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, od 1. travnja pomoć im se smanjuje na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće.

Svi korisnici naknadu će dobivati do 30. rujna, a nakon toga gube je oni čija su djeca starija od sedam godina. Zagreb je uveo i kompenzacijske mjere, od proširenja vrtićkih kapaciteta, do mjera koje bi trebale pomoći povratku “roditelja odgojitelja”, mahom žena, na tržište rada, 

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp