Ekološki prihvatljive kapsule prezentiraju se kao budućnost pristupačnog stanovanja

Ekološki prihvatljive kapsule prezentiraju se kao budućnost pristupačnog stanovanja

Ovi sferični spremnici poznati su kao Conkers. Conkersi se smatraju inovativnim načinom gradnje kuća.

Ovo je “kuća” sa dvije spavaće sobe, dnevnim boravkom i kuhinjom-blagovaonicom. Sfere se mogu pričvrstiti ako se dijete rodi, a odvojiti ako je sazrelo i planira odseliti kako bi moglo ponijeti Conkera sa sobom

Kugle su dizajnirane za uštedu energije putem izolacije i sustava povrata topline.

Conkeri su mokar san Klausa Schwaba i očigledna budućnost koju nam priprema.

Evo službenog izvješća Euronewsa:

„Ove futurističke kapsule u obliku žetona mogu se sastaviti u kuću koja se širi ili skuplja prema vašim potrebama.

U njima ima više od natruhe znanstvene fantastike. Ali ove kuglaste kapsule uvelike su stvarnost.

Poznati su kao ‘Conkers’ i naplaćuju se kao inovativan način gradnje domova.

Ova je iteracija postavljena kao dvosobni stan, zajedno s dnevnim boravkom i kuhinjom za blagovanje.

Ali izvorna inspiracija ima daleko skromnije početke.

“Conker je izvorno započeo s kućicom na drvetu za moju djecu, a željeli su nešto poput šupe na našem drveću”, rekao je Jag Virdie, osnivač Conker Livinga i dizajner kapsula.

“I nije bilo šanse da napravim šupu. Pa smo odlučili da ćemo sagraditi loptu ili sferu.” Njegova se ideja od tada znatno razvila.

Ekološki prihvatljive kuće

Kao bivši inženjer luksuznih vozila i zrakoplovstva, Virdie je iskoristio svoju stručnost za stvaranje ekološki prihvatljivijeg načina života.

Materijali su lagani i nabavljaju se lokalno, smanjujući količinu energije i ugljični otisak potreban za izgradnju.

Kapsule zahtijevaju malo ili nimalo temelja, tako da se ne mora kopati tlo da bi se izgradile, a nema ni žlijebova – što omogućuje otjecanje kišnice i ponovno upijanje u zemlju.

Virdie ih je također projektirao da budu energetski učinkovite za život, s izolacijom i sustavom povrata topline koji osigurava topli ili hladni zrak ovisno o sezoni.

Zamislite samo da kada djeca odu od kuće, mogli biste završiti tako da dijete ponese svoju kapsullu sa sobom kako bi osnovalo vlastiti dom
 Jag Virdie 
Osnivač – Conker Living

“Svi razmišljamo o načinima uštede energije, a ušteda energije nije laka. Stoga sam želio pogledati što postoji u smislu pasivnih zgrada i stvari koje su mogle stajati iznad zemlje, a ne na zemlji,” rekao je Virdie.

“Conker nam omogućuje da stavimo dovoljno izolacije oko njega kako bismo smanjili potrošnju energije unutar Conkera na između 500 i 750 Wat-a, kako bismo ga mogli pokretati na solarne ploče.” 

Pristupačno stanovanje?

Jedan Conker, opremljen podnim grijanjem i elektrikom, košta £29,000 plus PDV (€34,767).

Virdie procjenjuje da bi izgradnja jednosobne ‘kuće za početak’ koštala oko 100.000 funti (120.000 eura), plus trošak zemljišta.

Ali za njega je prava ljepota ovog sustava mogućnost prilagodbe i proširenja kuće kako se potrebe vlasnika mijenjaju.

“Ovo je stvarno pusti san. Ideja je bila da kao mlada osoba ili mladi par, kupite dva Conkera zajedno i onda dobijete dijete, a zatim naručite drugu sobu kako biste mogli spojiti još jedan Conker za njih dvoje“ rekao je Virdie.

“A onda dobiješ još jedno dijete i možeš dobiti još jedno i hvatati ga po kući. I samo zamislite kada djeca odu od kuće, mogli biste završiti tako da dijete ponese svoju kapsulu sa sobom da osnuje vlastiti dom.”

Glamping kapsule

Conker Living je dosad napravio 39 svojih kapsula.

Uglavnom ih kupuju tvrtke kako bi se koristile kao sobe za video konferencije, informacijski centri, pa čak i luksuzni smještaj za kampiranje.

Za one koji nemaju ništa protiv pješačenja, tu je čak i Conker postavljen na visokoj visini.

“Imamo jedan na vrhu planine u Walesu i ondje je već tri godine, što je naš prvi Conker ikada. I još uvijek stoji tamo, ponosan, u svim olujama i svemu ostalom”, rekao je Virdie.

“Glavni atribut Conkera za sve te stvari povezane s olujom jest da su aerodinamični. Oni će i dalje biti tamo nakon oluje”.

Kuća Conker Living izložena je na izložbi Ideal Living Show u Londonu koja traje do 27. ožujka.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp