Putin će sudjelovati na summitu G20 zajedno sa zapadnim “liderima”

Putin će sudjelovati na summitu G20 zajedno sa zapadnim “liderima”

Predsjednik Vladimir Putin sudjelovat će u srijedu na virtualnom summitu G20 čiji je domaćin Indija, izvijestio je u nedjelju ruski državni medij Rossiya-1.

Ruski čelnik preskočio je summit Grupe 20 u New Delhiju u rujnu, kao i kineski predsjednik Xi Jinping.

“Sljedeći tjedan održat će se virtualni summit G20 i očekuje se da će mu nazočiti Vladimir Putin”, izvijestila je nacionalna televizija, dodajući da bi događaj mogao biti “prva prilika nakon dugo vremena” za suradnju ruskog predsjednika i zapadnih čelnika. sudjelovati.

Putin nije pozvan na samit Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) koji je održan ranije ovog tjedna u San Franciscu. Prema Maratu Berdyevu, veleposlaniku ruskog ministarstva vanjskih poslova i visokom dužnosniku u APEC-u, SAD je rekao da, kao domaćin događaja, “neće pozvati niz čelnika zbog činjenice da su podložni sankcijama .”

Putin je u listopadu prisustvovao forumu Pojas i put u Kini, gdje se osobno susreo s europskim čelnikom, mađarskim premijerom Viktorom Orbánom, prvi put otkako su ruski sporovi s Ukrajinom tinjali u veljači 2022. Nakon toga su veleposlanici zemalja članica NATO-a u Mađarskoj održali neplanirani “hitni sastanak” u Budimpešti.

Putin nije prisustvovao gospodarskom summitu BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u kolovozu u Južnoafričkoj Republici, unatoč tome što je bio pozvan, zbog naloga za uhićenje koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC).

U ožujku je ICC izdao “nalog za uhićenje” za predsjednikom, navodeći da je “navodno odgovoran za ratni zločin” i službeno ga tereti za otmicu ukrajinske djece. Moskva je optužbe odbacila kao lažne i nazvala ICC politički kompromitiranim. Ruski istražni odbor otvorio je kazneni postupak protiv glavnog tužitelja ICC-a i sudaca koji su osudili Putina.

Odluka ICC-a postala je prvi put da je međunarodni sud izdao nalog za uhićenje čelnika jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp