Stravične posljedice dekriminalizacije heroina i drugih opojnih droga u kanadskoj pokrajini – Britanska Kolumbija

Stravične posljedice dekriminalizacije heroina i drugih opojnih droga u kanadskoj pokrajini – Britanska Kolumbija

Dekriminalizacija nedopuštenih droga službeno je na snazi ​​od 31. siječnja 2023. godine.

Kanadsko ministarstvo zdravstva odobrilo je vladi BC izuzeće od Zakona o kontroliranim drogama i supstancama kako bi se dekriminaliziralo posjedovanje određenih ilegalnih droga. 

Ovo je kako tvrde bio jedan od pristupa pokrajinske vlade za rješavanje tekuće krize trovanja drogama. Izuzeće je počelo 31. siječnja 2023. i biti će na snazi ​​ do 31. siječnja 2026.

Lokalne vlasti bile su pozvane da se registriraju za webinar 15. veljače na kojem su se razgovarali o dekriminalizaciji s osobljem Ministarstva i Centrom za kontrolu bolesti BC.

Prema ovom izuzeću, odrasle osobe (18 godina i starije) u BC neće biti uhićene niti optužene za posjedovanje malih količina određenih ilegalnih droga za osobnu upotrebu. 

Ukupna količina ilegalne droge mora biti jednaka ili manja od 2,5 grama. Ilegalne droge obuhvaćene izuzećem su: 

 • Opioidi (kao što su heroin, morfij i fentanil)
 • Crack i kokain u prahu 
 • metamfetamin (met)
 • MDMA (Ecstasy)

  Odrasle osobe koje se pronađu u osobnom posjedu bilo koje kombinacije ovih ilegalnih droga koja ukupno iznosi 2,5 grama ili manje neće biti podvrgnute kaznenoj prijavi i policija neće zaplijeniti drogu. 

  Umjesto toga, bit će im ponuđene informacije o zdravstvenoj i socijalnoj potpori, uključujući lokalne usluge liječenja i oporavka.

Dokument s osnovnim informacijama i često postavljanim pitanjima dostupan je na web stranici UBCM- a na stranici politike zdravstvenog i socijalnog razvoja.

Članovi UBCM-a podržavaju ovaj pristup i podržali su rezoluciju 2021-NR44, kojom se od pokrajinske i savezne vlade traži da „ proglase krizu s predoziranjem nacionalnom javnozdravstvenom krizom i razviju odgovarajuće sveobuhvatne, holističke pankanadske akcijske planove za predoziranje koji uključuju zakonodavne i okvire financiranja za dekriminalizaciju, destigmatizaciju, sigurnu opskrbu, odgovarajuće medicinske tretmane i na taj način djelovati na holistički način rješavanja opioidne krize, problema mentalnog zdravlja i njihove povezanosti s beskućništvom i smrtima od predoziranja u lokalnim vlastima diljem Kanade”.

Lokalne vlasti UBCM-a i BC-a dale su povratne informacije o dekriminalizaciji putem:

 • Sudjelovanje na pokrajinskom Glavnom stolu za planiranje dekriminalizacije.
 • Webinar za lokalne vlasti 13. listopada 2021. Ovaj webinar ponudio je priliku lokalnim vlastima da postavljaju pitanja i istaknu lokalne probleme pokrajinskom osoblju, prije nego što vlada podnese zahtjev Health Canada.
 • Zasjedanje Konvencije o dekriminalizaciji i smanjenju štete 2022. Prezentacije za radionicu objavljene su na web stranici UBCM-a.
 • Radna skupina lokalne uprave za dekriminalizaciju. Poziv za iskazivanje interesa  objavljen je u rujnu 2022. putem biltena Compass. Radnom skupinom supredsjedaju UBCM i MMHA. Grupa se sastala 3 puta u 2022. i nastavit će se sastajati u 2023.

  Liječenje ovisnosti davanjem droge. Kako je Kanada došla do ove lude nove politike? U siječnju 2023. regija British Columbia poslužila je kao mjesto za vladin eksperiment koji legalizira upotrebu čak i teških opijata. Posljedice se mogu vidjeti u našem videu.
 •  
 • Slična epidemija trenutno raste u SAD-u. U Akronu, Ohio, broj stanovnika smanjen je za trećinu zbog raširene ovisnosti o drogama.

  Posljedice ove sulude mjere mogu se vidjeti u videoprilogu ispod.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp