Ursula von der Leyen uvjerava nas kako će Europski digitalni identitet biti nešto savršeno

Ursula von der Leyen uvjerava nas kako će Europski digitalni identitet biti nešto savršeno

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zadužena je za to da nas nastavi uvjeravati kako će europski digitalni identitet biti posve siguran te kako će svim Europljanima znatno olakšati život na mnogim poljima. 

U jednom od njenih javnih nastupa kada je više nego afirmativno govorila o digitalnom identitetu, Ursula von der Leyen izjavila je sljedeće:

„Svaki put kada neki web site ili veća digitalna platforma od nas traži da kreiramo naš digitalni identitet, mi nemamo pojma što se događa s podacima koje unosimo u sustav. Upravo iz tog razloga Europska komisija radi na kreiranju sigurnog europskog e-identiteta, identiteta kojemu ćemo moći vjerovati i kojega će svaki Europljanin moći sa sigurnošću koristiti bilo gdje u Europi kako bi bilo što obavio, od plaćanja poreza, do iznajmljivanja bicikla. Ta tehnologija omogućit će svima nama da sami sebe kontroliramo te da kontroliramo na koji se način naši podaci koriste.“

Pravo je pitanje – možemo li joj vjerovati? Možemo li ikome od moćnika vjerovati? Odgovor je više nego jasan pa ga ne treba niti naglašavati. Uvod je to u digitalni svijet za kojeg nitko od nas nije glasao, već će nam on kao što vidimo biti nametnut, a sve što nam se nameće odbojno je samo po sebi. Ljudima treba ostaviti mogućnosti izbora. Tko želi živjeti u Matrixu, neka živi u Matrixu, a tko ne želi neka živi svoj život. To je jedini ispravan put u bolju budućnost. Ovo nametanje digitalizacije je više nego antipatično i odbojno.

Uzmimo za primjer banke i njihovo samovoljno ukidanje tokena. Je li nas netko kao klijente pitao želimo li se odreći tokena kao sredstva plaćanja? Nije. Samo su nas preko noći neugodno iznenadili tom lošom viješću da token odlazi u povijest te nas kao klijente pojedinačno nazvali iz banke i rekli da od sljedeće godine možemo zaboraviti na tokene i kako do tog i tog roka moramo pokrenuti sustav mTokena. Točka.

Gdje je tu naše pravo na mogućnost izbora? Tko nas uopće pita želimo li mToken? Željeli ga mi ili ne, mToken će od početka Nove godine postati naša stvarnost, svidjelo se to nama ili ne. Starija populacija je u panici. Mnogi od starijih ljudi ne znaju poslati ni sms poruku i groze se pri samoj pomisli na takav oblik bankarstva.

To je samo jedan mali primjer kako će se postupati s nama od strane vladajućih struktura. Tko nas je uopće pitao želimo li euro kao valutu ili ne? Nitko. Euro je samo došao i kune više nije bilo. Jednoga dana isto će biti i s uvođenjem digitalnog eura. On će se samo pojaviti. Nitko nas ništa neće pitati. Zato i smatram da bismo trebali Ustavom zaštititi gotovinu, dok još nije prekasno. Zar stvarno želimo baratati nevidljivim, fiktivnim novcem obojenim umjetnim neonskim svjetlima koji nestaje čim se ‘sruši sustav’ kako to informatičari zgodno znaju reći ili jednostavnije – čim nestane struje?

A, evo kako Ursula von der Leyen ushićeno i rezolutno govori o Europskom digitalnom identitetu:

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp