Vođa Hezbollaha poručuje: “Napadi na američke snage neophodni su za zaustavljanje krvoprolića u Gazi”

Vođa Hezbollaha poručuje: “Napadi na američke snage neophodni su za zaustavljanje krvoprolića u Gazi”

Zapovjednik libanonskog otpora kaže da bi se Izrael “srušio u roku od nekoliko dana” od 7. listopada da nije bilo potpore SAD-a…

U opširnom intervjuu španjolskom dnevniku El Mundo, zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha, Naim Kassem, rekao je da je napad na američke položaje u zapadnoj Aziji “neophodan” za zaustavljanje masovnog ubijanja Palestinaca u Gazi zbog nesputane podrške Washingtona Tel Avivu.

“Zapadna osovina je ta koja podupire okupaciju, legitimizira ubijanje djece i žena, uništavanje bolnica i daje imunitet Izraelu da nastavi svoje masakre.” SAD podržava ove masakre i zato je napad na SAD neophodan za zaustavljanje agresije na Gazu,” rekao je Qassem u intervjuu objavljenom 14. studenog.

“Američka vojna intervencija dio je nasilne izraelske reakcije i služi za zaštitu ove monstruoznosti”, istaknuo je zamjenik čelnika Hezbollaha.

Američke baze u Iraku i Siriji svakodnevno su bombardirane od strane lokalnih frakcija otpora od 17. listopada, što je natjeralo Pentagon da rasporedi gotovo desetak ratnih brodova, tisuće vojnika i teško naoružanje u regiji.

Dužnosnik Hezbollaha također je naglasio da Izrael “još uvijek stoji [danas] zbog podrške SAD-a.”

“Čuli ste kako je Nasrallah 2006. rekao da je Izrael krhkiji od paukove mreže.” Izrael je slab. Njihovo društvo nije motivirano da brani svoju zemlju. To se dogodilo [7. Listopad]. Vrijeme koje je trebalo političarima i vojsci da reagiraju bilo je nestvarno. Ako Izrael još preživi, ​​to je zahvaljujući potpori Sjedinjenih Država. Inače bi se srušio za nekoliko dana. Izrael je pod intenzivnom brigom Zapada i ne znamo koliko će još trajati.”

Na pitanje o borbama između Hezbollaha i izraelske vojske na libanonskoj granici – koje traju od 8. listopada – Qassem je rekao da Hezbollah ima plan “natjerati Izrael da se suzdrži”.

Bez obzira na to, dodao je da će svaka odluka “biti donesena na bojnom polju”, budući da mogućnost širenja borbi izvan libanonskog graničnog područja ovisi o “evoluciji rata u Gazi i o (hipotetskoj) odluci Izraela da započne šireg rata“.

“Ako nas napadnu, morat ćemo se braniti i upotrijebit ćemo svu svoju moć”, rekao je za El Mundo.

Na pitanje hoće li “širi rat” biti ubrzan porazom otpora u Gazi, Qassem je rekao intervjuu: “Odlučit ćemo kada za to dođe vrijeme.” Sada nije vrijeme za razgovor o crvenim linijama.”

Vođa Hezbollaha također je ilustrirao da glavna razlika između libanonskog otpora i izraelske vojske ide daleko dalje od međusobnih arsenala, rekavši: “Sukob se ne može mjeriti samo u smislu vojnog kapaciteta. Motivacija i želja otpora da obrani svoj narod i zemlju ima veliki utjecaj. Ne vodimo računa o odnosu snaga. Mi samo nastojimo osigurati da neprijatelj ne postigne svoje ciljeve; to je prava pobjeda”.

Qassem je dodao da je Hezbollah danas “u puno boljoj poziciji” nego 2006. godine kada je Izrael doživio ponižavajući poraz od otpora. – Ne treba nam oružje. Skladišta su nam puna. Dapače, trebamo više skladišta”, naglasio je.

“Ako Izrael upotrijebi nuklearno oružje, ubit će Izraelce prije nego što ubije nas.” Ovo je vrlo mali teritorij. U svakom slučaju, ne bojimo se nuklearnog oružja. [Izjave izraelskog člana vlade] primjer su njihove arogancije. Zapad bi nam trebao reći što misli o izraelskom ministru koji predlaže upotrebu nuklearnog oružja.”

“Ako Izrael odluči proširiti svoju agresiju [na Libanon], sam će sebi iskopati grob i dati nam dobru priliku da ga eliminiramo jednom zauvijek”, rekao je Qassem.

Također je uzeo na metu stav zapadnih medija, rekavši da se ponašaju “kao da Izrael ima pravo na [okupirane teritorije] i da je žrtva”.

“Realnost je da su Palestinci okupirani, a Izrael je okupator. Moramo se suočiti s problemom okupacije, a ne s problemom otpora okupaciji. Za Hezbolah, Izrael nema pravo na postojanje, a Palestinci su zakoniti vlasnici te zemlje. Ali na Palestincima je, uključujući palestinske Židove, da odluče o svojoj budućnosti. Oni koji su došli sa svih strana svijeta nemaju pravo otimati tu zemlju”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp